Hillsong Church London

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het Hillsong London Worship team op het podium in het Dominion theater.

De Hillsong (Church) London is een grote pinkstergemeente in Londen, die onder leiding van voorganger Gary Clarke samen komt in het onder andere het Dominion Theatre en iedere zondag meer dan tienduizend mensen naar zijn diensten trekt. Het maakt deel uit van Hillsong dat zijn hoofdkwartier in Sydney Australië heeft.

De Kerk[bewerken]

Kenmerkend voor de diensten is het gebruik van de "typische" Hillsong aanbiddingsmuziek die live gespeeld en gezongen wordt door aanbiddingsleiders en de Hillsong London band, het voorlezen van de gebedskaartjes, en de professioneel uitziende multimedia shows die tussendoor plaatsvinden. Dit alles wordt aan elkaar gepraat en gebeden door voorganger Gary Clarke.

De diensten van Hillsong Church London in het Dominion Theatre zijn in de afgelopen jaren ook bij de vele (christelijke)toeristen die Londen bezoeken een populaire happening geworden. Iedere zondag bezoeken enkele honderden toeristen een van de vier diensten.

Het bezoekers tal is in de afgelopen (anno 2010) vier jaar ieder jaar verdubbeld. Er worden 4 diensten a 2000 bezoekers per zondag gehouden in het Dominon Theatre en nog eens drie a 1000 in het Leatherhead Theatre in Leatherhead, Surrey. Sinds het voorjaar van 2011 worden er wekelijks ook diensten (Anno2013 twee) gehouden in het River centre in Kent(anno 2013 twee diensten) en in 2013 was er een zaterdagavond uitbreiding gekomen in The Mermaid Theatre. Deze laatste uitbreiding is in december 2013 verhuist naar de wijk Bermondsey in Zuid-London en naar de zondagochtend. De diensten in Bermondsey zijn de eerste die in een eigen gebouw (The Warehouse) van Hillsong London worden gehouden.

Op 13 september 2009 werd het 10-jarig bestaan van de kerk gevierd in de O2-Arena (de voormalige Millennium Dome) in het bijzijn van onder meer Matt Redman, Delirious?, en senior pastor Brian Houston en zo'n 13.000 bezoekers.

Church planting[bewerken]

Hoewel Hillsong Church London zelf een dochter is van Hillsong Sydney heeft "Hillsong London" inmiddels zelf ook dochtergemeentes gesticht in het Engelse Surrey, Kent, Oxford, Stockholm, Parijs, Düsseldorf, Konstanz (Duitsland) en Amsterdam. De manier van "church planting" is bij Hillsong Londen om eerst een aantal connect groups (huiskringen) op te zetten. Na verloop van tijd wordt er een lokale voorganger (pastor) die zijn opleiding in Londen of Sydney heeft gehad aangesteld, waarna de extension services beginnen. Dit zijn diensten die gebruikmaken van een live beeld verbinding met de hoofdgemeente in London. Wanneer de gemeente voldoende gegroeid is en voldoende mogelijkheden heeft gaat men van extension-service over naar een volledig eigen dienst.

Locaties waar de Hillsong Church London haar diensten hield[bewerken]

 • 1999-2001: Westminster University
 • 2001-2003: Tuke Hall
 • 2003-2005: Mermaid Theatre Conference Centre
 • 2005-heden: Dominion Theatre

Gerelateerde Activiteiten[bewerken]

Ook organiseert Hillsong London sinds 2006 ieder najaar een Internationale Conferentie "Hillsong Conference Europe" over "kerk zijn" in het London ExCeL International Exhibition Centre waar sprekers en artiesten van over de hele wereld uit gelijkgestemde kerken voorgaan en de duizenden bezoekers toespreken en (proberen) enthousiast te maken voor de kerk in algemeen opzicht. De Conferentie verhuisde in 2010 naar de O2 arena op de website staat vermeld dat de conferentie van 2012 in de Uithof in Nederland van 3 tot 5 oktober en in Zweden van 10 tot 12 oktober zal plaatsvinden [1].

Ook de jaarlijkse "Colour Your World" vrouwen conferentie in de Wembley Arena (eerdere edities waren in de Royal Albert Hall) in London wordt door Hillsong Church London georganiseerd.

Een jaarlijkse benefiet Rugby-wedstrijd tussen leden onder de 27 en boven de 27 jaar is een event dat Hillsong London jaarlijks organiseert.

Muziek[bewerken]

De band van Hillsong Church London treedt ook internationaal op onder de naam Hillsong London. Ook in Nederland komen ze zo nu en dan. Verder zijn er verschillende cd's en dvd's van Hillsong London, dat geleid wordt door aanbiddingsleider en creative excutive pastor Peter Wilson, gemaakt. Deze zijn verkrijgbaar via christelijke muziekwinkels en bij optredens. De muziek laat zich definiëren als worship-rock en klinkt enigszins Engels. Live spelen ze ook veel muziek van andere Hillsong divisies als Hillsong United en Hillsong live.

Een bekend lid van Hillsong Church London is pop-zangeres Natasha Bedingfield zij werkte ook mee aan het album Shout God's Fame uit 2004. Ook Matt Redman en Israel Houghton schreven mee aan songs van Hillsong London albums. Op 24 januari 2010 is een aantal tracks opgenomen in het Dominion Theatre. Deze zouden later dat jaar op het Hillsong-livealbum A Beautiful Exchange komen.

Discografie Hillsong London[bewerken]

 • 2004 Shout Gods fame
 • 2006 Jesus is
 • 2006 Jesus is (remix album).
 • 2008 Hail to the king, studioalbum
 • 2008 Hail to the King, Livealbum
 • 2009 C.i.t.y. (single)
 • 2010 A beautiful exchange, Een aantal tracks van dit Hillsong live album zijn van Hillsong London

Optredens in Nederland[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]