Hillsong

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdingang van Hillsong Church (Hills Campus, Sydney)
Binnen in de grote zaal van Hillsong Church (Hills Campus, Sydney)
Kerkzaal Nederlandse Hillsongdochtergemeente in Amsterdam

Hillsong Church is een keten van pinkstergemeenten die haar oorsprong heeft in Sydney, Australië. Iedere week in Sydney komen er mensen bij elkaar in de Hillsonggemeente om gezamenlijk deel te nemen aan voor hen relevante en leeftijdsgebonden programma's, bijvoorbeeld ontspanning in een skatepark, cafébezoek, het bijwonen van multimediapresentaties, of dans en drama. Daarnaast wordt het 'Woord van God' verkondigd en geloven de deelnemers Gods aanwezigheid te ervaren door aanbidding, met onder andere muziek van aanbiddingsleiders Marty Sampson, Joel Houston, en Reuben Morgan.

De kerk in Sydney wordt geleid door seniorpastor Brian Houston en heeft zo'n 21.000 leden. Deze kerk wordt daarom gedefinieerd als een megakerk.

Hillsong heeft een hoofdgebouw (The Hills), waar de grote samenkomsten zijn, maar ook twee andere 'campussen' (The City en South West), vanwaar kerkdiensten, kerkgerelateerde activiteiten en sociaal werk worden georganiseerd en gecoördineerd.

Geschiedenis[bewerken]

In 1983 werd Hillsong opgericht als 'The Hills Christian Life Centre' door Brian Houston. Vanaf de eerste dienst op 14 februari 1983 met 45 bezoekers groeide de kerk door de "aansprekende manier" waarmee Houston de kerk leidde.[bron?] Nadat de Worship-cd’s van de kerk bekendheid kregen onder de naam Hillsong, werd de kerk omgedoopt tot Hillsong Church.

In de jaren hierna bleef het ledental groeien tot 21.000 leden anno 2010 en werden er nevenactiviteiten en een aantal dochtergemeenten gerealiseerd. Op 3 november 2013 werd het 30-jarig bestaan van de gemeente gevierd met een themadienst die rechtstreeks op alle Australische Hillsonglocaties werd uitgezonden.

Hillsong Music[bewerken]

Hillsong is wereldwijd bekend om de Worship cd's en dvd's die jaarlijks uitkomen. In 1992 kwam het eerste album The power of Your love uit. Toen in 1995 het derde album People just like us - dat het lied "Shout to the Lord" bevatte - uitkwam, werd Hillsong Music invloedrijk over de hele wereld. Het lied van Darlene Zschech werd in Nederland vooral bekend, vertaald en in de opwekkingsliederenbundel opgenomen als "Mijn Jezus, mijn Redder" (Opw. nr. 461). In de jaren daarna zouden nog veel liederen die van Hillsong afkomstig zijn in de bundel opgenomen worden.

Eigen liederen worden aangeleverd door aanbiddingsleiders van Hillsong en een enkele keer wordt ook een lied van buiten de kerk binnengehaald en opgenomen.

Behalve de algemene Hillsongalbums die onder de naam Hillsong Live worden uitgegeven, worden ook de cd's en dvd's en (blad)muziekboeken van Hillsong United, Hillsong Young & Free, Hillsong London en Hillsong Kids (de kinderafdeling) door Hillsong Music uitgegeven.

Naast muziek worden er ook boeken en studies van onder andere Brian en Bobby Houston (voorgangersechtpaar van Hillsong) hier uitgegeven.

Schandaal[bewerken]

Seksueel misbruik[bewerken]

In 2000 dwong senior pastor Brian Houston, zijn vader Frank Houston, om zijn taken in diverse kerken neer te leggen. Dit gebeurde nadat bekend was geworden dat hij seksueel misbruik van een minderjarige 30 jaar daarvoor in Nieuw-Zeeland had toegegeven.

In de jaren na Frank Houstons dood in 2004 kwamen nog eens vijf gevallen van kindermisbruik door Frank Houston boven water. In zijn boek Live Live Lead schrijft Brian Houston daarover dat het eerste geval voor hem uit het niets kwam, en zijn ergste crisis in zijn leven veroorzaakte. In 2013 werd als Houston gevolg van deze crisis (waarin hij het beeld van zijn held, zijn vader moest bijstellen naar dat van een pedofiel die de verschrikkelijkste dingen had gedaan) behandeld voor posttraumatische stressstoornis.

Ook moest Brian Houston in 2015 getuigen over de zaak bij door de Australische overheid uitgevoerde hoorzittingen over seksueel misbruik in kerken en andere organisaties. Daarbij kwam naar voren dat Hillsong het eerste slachtoffer bij het bekend worden van het misbruik onmiddellijk een bedrag heeft betaald om kosten van psychische zorg te vergoeden. Aan die betaling is geen enkele voorwaarde gesteld en die mag dus ook niet als een afkoopsom of zwijggeld gezien worden aldus Houston. Het slachtoffer wilde anoniem blijven maar is daar nooit toe verplicht.

Brian Houston heeft in een interview met Channel 9 gezegd niet te weten hoeveel slachtoffers zijn vader daadwerkelijk heeft gemaakt. Hij kent er zes maar denkt dat het er veelmeer kunnen zijn.[1]

Healer[bewerken]

In 2008 kwam Hillsong in opspraak nadat op hun album This is our God het lied "Healer" was opgenomen. De schrijver en zanger van dit lied - Michael Guglielmucci - over genezing, had doen voorkomen dat hij terminale longkanker had en ging sterven tenzij God ingreep. Nadat het album af was bleek dat hij helemaal geen kanker had maar Münchhausensyndroom, een psychische ziekte waarbij een ziekte zo "goed" wordt gefantaseerd dat het voor zowel patiënt als de rest van de wereld voor waar aangenomen wordt. Het album was al in de verkoop. In volgende persingen zal dit lied niet meer op het album staan.

Hillsong Campus Brisbane[bewerken]

In 2009 kwam Hillsong negatief in het nieuws nadat ze de op dat moment al 3000 leden tellende Garden City Christian Church in Brisbane hadden overgenomen. Hiervoor moest toenmalig voorganger van deze kerk Bruce Hills na acht jaar zijn ontslag nemen. Dit viel niet bij iedereen waaronder Bruce Hills zelf even goed.[2]

Discografie (albums) "Hillsong Live"[bewerken]

 • The power of Your love (1992)
 • Stone's been rolled away (1993)
 • People just like us (1994)
 • Friends in high places (1995)
 • God is in the house (1996)
 • All things are possible (1997)
 • Touching heaven changing earth (1998)
 • By your side (1999)
 • For this cause (2000)
 • You are my world (2001)
 • Blessed (2002)
 • Hope (2003)
 • For all You've done (2004)
 • God He reigns (2005)
 • Mighty to save (2006)
 • Saviour king (2007)
 • This is our God (2008)
 • Faith + Hope + Love (2009)
 • A beautiful exchange (2010)
 • Hillsong Chapel - Yahweh (2010)
 • God is able (2011)
 • Cornerstone (2012)
 • Glorius Ruins (2013)
 • No Other Name (2014)
 • OPEN HEAVEN / River wild (2015)

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]