Hillsong

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdingang van Hillsong Church (Hills Campus, Sydney)
Binnen in de grote zaal van Hillsong Church (Hills Campus, Sydney)
Kerkzaal Nederlandse Hillsongdochtergemeente in Amsterdam

Hillsong Church is een keten van pinkstergemeenten die haar oorsprong heeft in Sydney, Australië. Iedere week in Sydney komen er mensen bij elkaar in de Hillsonggemeente om gezamenlijk deel te nemen aan voor hen relevante en leeftijdsgebonden programma's, bijvoorbeeld ontspanning in een skatepark, cafébezoek, het bijwonen van multimediapresentaties, of dans en drama. Daarnaast wordt het 'Woord van God' verkondigd en geloven de deelnemers Gods aanwezigheid te ervaren door aanbidding, met onder andere muziek van aanbiddingsleiders Marty Sampson, Joel Houston, en Reuben Morgan.

De kerk in Sydney wordt geleid door seniorpastor Brian Houston en heeft zo'n 21.000 leden. Deze kerk wordt daarom gedefinieerd als een megakerk.

Hillsong heeft een hoofdgebouw (The Hills), waar de grote samenkomsten zijn, maar ook twee andere 'campussen' (The City en South West), vanwaar kerkdiensten, kerkgerelateerde activiteiten en sociaal werk worden georganiseerd en gecoördineerd.

Geschiedenis[bewerken]

In 1983 werd Hillsong opgericht als 'The Hills Christian Life Centre' door Brian Houston. Vanaf de eerste dienst op 14 februari 1983 met 45 bezoekers groeide de kerk door de "aansprekende manier" waarmee Houston de kerk leidde.[bron?] Nadat de Worship-cd’s van de kerk bekendheid kregen onder de naam Hillsong, werd de kerk omgedoopt tot Hillsong Church.

In de jaren hierna bleef het ledental groeien tot 21.000 leden anno 2010 en werden er nevenactiviteiten en een aantal dochtergemeenten gerealiseerd. Op 3 november 2013 werd het 30-jarig bestaan van de gemeente gevierd met een themadienst die rechtstreeks op alle Australische Hillsonglocaties werd uitgezonden.

Locaties en het Hillsong Network[bewerken]

Hillsong heeft zelfstandige gemeenten in verschillende landen over de wereld. Daarnaast wordt er over het algemeen vanuit een centrale kerk uitgebreid binnen een land/regio d.m.v. zogenaamde 'extensions services'. Bij deze nieuwe diensten begint men vaak met het volgen van de preek via een videoverbinding en worden uiteindelijk een zelfstandige gemeente. Hillsong heeft locaties in de volgende landen:

Land Locatie Extension Services
Australië Sydney (Hills Campus, South West Campus, City Campus),

Brisbane, Melbourne, Newcastle, Noosa

Bondi Junction, Hills Campus (Chinees), Burwood,

Chatswood (Chinees), Werrington South Campus, Macquarie,

Merrylands (Spaans), Northern Beaches

Denemarken Kopenhagen -
Duitsland Konstanz, Düsseldorf -
Frankrijk Parijs -
Nederland Amsterdam -
Oekraïne Kiev -
Rusland Moskou -
Spanje Barcelona -
Verenigd Koninkrijk Londen Surrey, Kent, Oxford
Verenigde Staten New York, Los Angeles -
Zuid-Afrika Kaapstad Mitchells Plain, Somerset West, Pretoria
Zweden Stockholm -

NB: Hillsong Kiev/Moskou zijn in feite één gemeente.

Hillsong Network en Hillsong Family[bewerken]

Daarnaast is er het Hillsong Network, een netwerk van bevriende (pinkster)kerken waarvan de leden gebruik mogen maken van faciliteiten, kortingen en speciale bijeenkomsten van gemeenteleiders. In Nederland zijn een aantal gemeenten met een lidmaatschap van Hillsong Network. Sinds 2014 heeft Hillsong daar Hillsong Family aan toegevoegd. Een netwerk van kerken die Hillsong als belangrijkste maar niet enige bron inspiratie en ondersteuning zien voor hun eigen bediening. City Life Church (met locaties in Den Haag, Utrecht, Den Helder, Rotterdam, Assen, Zwolle en Tilburg) is de enige Nederlandse kerk op die lijst.[1]

Hillsong New York City en Los Angeles[bewerken]

Sinds begin maart 2010 vermeldt Hillsong op zijn website ook de in oprichting zijnde dochtergemeente in New York City. Dit zal de eerste Hillsongkerk op de Amerikaanse continenten zijn. Op 17 oktober 2010 werd het officiële startschot van Hillsong NYC gegeven met twee diensten in The Salvaton army cmt. In de dagen daarop werd al gemeld dat ze door capaciteitsgebrek een 3e dienst gingen houden.[2] Inmiddels heeft Ben Houston, zoon van Hillsongoprichter Brian Houston, een nieuwe Amerikaanse dochtergemeente opgericht in Los Angeles waar in 2013 al een conferentie van de kerk werd gehouden.[3]

Belangrijke kerkelijke bedieningen[bewerken]

De Hillsongkerk heeft vele binnenkerkelijke bedieningen.

Connect Groups[bewerken]

Hillsong heeft de zogenaamde "Connect Groups", te vergelijken met huiskringen in evangelische kerkbewegingen in Nederland. Dit zijn groepen van maximaal 20 personen die eens in de 14 dagen samenkomen bij iemand thuis om met elkaar te eten, Bijbelstudies te delen en te bidden. Daarnaast komen de Connect Groups geregeld buitenshuis samen om gezelligheidsactiviteiten te ondernemen.

Hillsong Kids[bewerken]

Hillsong Kids is de kinderafdeling die de kinderen een programma op eigen niveau aanbiedt als hun ouders de dienst bezoeken. Ook tijdens de grotere conferenties van Hillsong verzorgt Hillsong Kids het kinderprogramma. De kinderen komen in 5 leeftijdscategorieën samen:

 • Cubby House (baby's tot 2 jaar)
 • The Ark (peuters en kleuters van 3 t/m 5 jaar)
 • Fun House (5-, 6- en 7-jarigen)
 • All Stars (7-, 8- en 9-jarigen)
 • Voltage (9-, 10-, 11- en 12-jarigen)

Hillsong Kids heeft in navolging van het "volwassenenprogramma" ook een aantal albums en dvd's uitgebracht. De mascottes van Hillsong Kids heten Max en Melody. Zij zijn ook te zien op de dvd's van Hillsong Kids.

Hillsong Kids-discografie

 • Jesus Is My Superhero (2004)
 • Super Strong God (2005)
 • Supernatural (2006)
 • Tell the World (2007)
 • Follow You (2008)
 • Ultimate Kids Collection (2009)

Hillsong United (jongerenwerk)[bewerken]

De jongerenbediening van Hillsong heet Hillsong United. Ze komen in verschillende groepen samen op de campussen en zijn verdeeld over 4 leeftijdscategorieën.

 • Fuel (7 tot 9 jaar)
 • Wildlife (10 tot 12 jaar en tieners die op de "senior Highschool" zitten)
 • Powerhouse (18 tot 25 jaar)
 • Frontline (25 tot 35 jaar)

De band Hillsong United is eind jaren negentig ontstaan vanuit dit jongerenwerk. Zo'n vijftien jaar later in de zomer van 2013 lanceerde Hillsong opnieuw een band die zich op jongeren richt genaamd Hillsong Young and Free. Op 1 oktober 2013 verscheen het eerste album genaamd We Are Young & Free. Het album stond hierna enige dagen in de iTunes Album Top 100 op nummer 1 in onder meer Nederland, Australië, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.[4]

Hillsong Sisterhood[bewerken]

Onder de naam Hillsong Sisterhood komen vrouwen iedere donderdag samen in de twee hoofdgebouwen van Hillsong. Sisterhood is ook de initiatiefnemer van de jaarlijkse Colour Your World conferenties. Het wordt geleid door pastor Bobbie Houston, de vrouw van senior pastor Brian Houston.

Hillsong City Care[bewerken]

Hillsong City Care is een liefdadigheidsinstelling die zich inzet voor sociale rechtvaardigheid. Donna Crouch is de pastor die deze afdeling leidt. Er zijn opvangprogramma’s voor kinderen en tieners. Ook geeft City Care lessen over seksuele voorlichting en lessen tegen seksueel misbruik op middelbare scholen. In de Hillsong Health Centres werken ook psychologen, gezinscoaches, jongerenwerkers en veel andere sociale werkers.

Activiteiten en afdelingen van Hillsong[bewerken]

Hillsong Conference[bewerken]

Hillsong organiseert sinds 1986 ieder jaar tweemaal (in de zelfde week) de Hillsong Conference die aan elkaar identiek zijn in de Acer-arena in Sydney. Bekende gelijkgestemde sprekers van over de hele wereld komen er spreken en moedigen mensen aan om zich voor hun eigen kerk in te zetten. In Europa organiseren Hillsong Church London en Hillsong Church Kiev (voor Russischtalige) ieder jaar een soortgelijke conferentie. In 2012 werden de Europese versies eenmalig naar Den Haag en Stockholm verplaatst. In 2013 staat er ook een conferentie in New York City gepland'.[5]

Colour Your World[bewerken]

Colour Your World (kortweg Colour genoemd) is een jaarlijkse Hillsongvrouwenconferentie die in Sydney, Londen en Kiev wordt gehouden in het voorjaar. De thematiek van deze conferentie heeft meestal te maken met vrouw zijn en geloven en wat je daarin kunt betekenen.

Hillsong men's conference[bewerken]

Een tegenhanger van Colour kon niet uitblijven dus heeft Hillsong sinds 2008 ook een mannen conferentie die vooralsnog alleen in Sydney wordt gehouden.

Hillsong TV[bewerken]

Hillsong TV is een televisieprogramma/kanaal dat preken getuigenissen en muziek uitzendt.[6] In Nederland was Hillsong in 2008 en 2009 op zondagmorgen te zien via CNBC Europe dat toen in de ochtenduren op het televisiekanaal van National Geographic uitzond. Hillsong TV is anno 2010 in meer dan 180 landen te zien.

Hillsong Collected[bewerken]

Hillsong Collected is een website waarop Bijbelstudies, getuigenissen, ervaringen en andere "inspirerende" artikelen of blogs worden gepubliceerd door leidinggevenden van Hillsong. Een enkele keer schrijft een gastspreker een artikel voor deze website.[7]

Hillsong Music[bewerken]

Hillsong is wereldwijd bekend om de Worship cd's en dvd's die jaarlijks uitkomen. In 1992 kwam het eerste album The power of Your love uit. Toen in 1995 het derde album People just like us - dat het lied "Shout to the Lord" bevatte - uitkwam, werd Hillsong Music invloedrijk over de hele wereld. Het lied van Darlene Zschech werd in Nederland vooral bekend, vertaald en in de opwekkingsliederenbundel opgenomen als "Mijn Jezus, mijn Redder" (Opw. nr. 461). In de jaren daarna zouden nog veel liederen die van Hillsong afkomstig zijn in de bundel opgenomen worden.

Eigen liederen worden aangeleverd door aanbiddingsleiders van Hillsong en een enkele keer wordt ook een lied van buiten de kerk binnengehaald en opgenomen.

Behalve de algemene Hillsongalbums die onder de naam Hillsong Live worden uitgegeven, worden ook de cd's en dvd's en (blad)muziekboeken van Hillsong United, Hillsong Young & Free, Hillsong London en Hillsong Kids (de kinderafdeling) door Hillsong Music uitgegeven.

Naast muziek worden er ook boeken en studies van onder andere Brian en Bobby Houston (voorgangersechtpaar van Hillsong) hier uitgegeven.

Schandaal[bewerken]

Seksueel misbruik[bewerken]

In 2000 dwong senior pastor Brian Houston, zijn vader Frank Houston, om zijn taken in diverse kerken neer te leggen. Dit gebeurde nadat bekend was geworden dat hij seksueel misbruik van een minderjarige 30 jaar daarvoor in Nieuw-Zeeland had toegegeven.

Healer[bewerken]

In 2008 kwam Hillsong in opspraak nadat op hun album This is our God het lied "Healer" was opgenomen. De schrijver en zanger van dit lied - Michael Guglielmucci - over genezing, had doen voorkomen dat hij terminale longkanker had en ging sterven tenzij God ingreep. Nadat het album af was bleek dat hij helemaal geen kanker had maar Münchhausensyndroom, een psychische ziekte waarbij een ziekte zo "goed" wordt gefantaseerd dat het voor zowel patiënt als de rest van de wereld voor waar aangenomen wordt. Het album was al in de verkoop. In volgende persingen zal dit lied niet meer op het album staan.

Hillsong Campus Brisbane[bewerken]

In 2009 kwam Hillsong negatief in het nieuws nadat ze de op dat moment al 3000 leden tellende Garden City Christian Church in Brisbane hadden overgenomen. Hiervoor moest toenmalig voorganger van deze kerk Bruce Hills na acht jaar zijn ontslag nemen. Dit viel niet bij iedereen waaronder Bruce Hills zelf even goed.[8]

Personen die met Hillsong in verband gebracht worden[bewerken]

 • Brian Houston: "senior pastor" oftewel overkoepelend voorganger van Hillsong, spreker en auteur.
 • Bobbie Houston: vrouw van Brian Houston, auteur, spreekster en heeft de leiding over Sisterhood en de Colour conferenties.
 • Geoff Bullock: aanbiddingsleider, oprichter en voormalig leider van Hillsongs muziekafdeling, en schrijver van diverse Hillsongliederen.
 • Joel Houston: zoon van Brian en Bobbie Houston, aanbiddingsleider, liedjesschrijver, zanger en bandleider van Hillsong United tevens "creative director" van Hillsong New York.
 • Darlene Zschech: zangeres, liedjesschrijver, aanbiddingsleidster, auteur en voormalig music pastor (sinds 2010 met haar echtgenoot verbonden aan een andere kerk als voorgangersechtpaar).
 • Reuben Morgan: zanger, liedjesschrijver, aanbiddingsleider en huidige music pastor.
 • Christine Caine: oprichter van The A21 Campaign, (jongeren)spreekster en evangelist uit de Hillsongkerk.
 • Marty Sampson: liedjesschrijver en aanbiddingsleider.
 • Donna Crouch: spreekster en heeft de leiding over Hillsong City Care.
 • Phil Dooley: voorganger van de Hillsongkerk in Kaapstad.
 • Gary Clarke: voorganger van de Hillsongkerk in Londen.
 • Richard van der Kolk: voorganger van de Hillsongkerk in Amsterdam.
 • Brooke Fraser: singer-songwriter. Eerder lid van Hillsong United heeft nu een solocarrière en levert regelmatig liederen voor Hillsong Live aan.
 • Ben Houston: zoon van Brian Houston en sinds 2014 oprichter en voorganger van Hillsong Los Angeles.
 • Carl Lentz: Voorganger van Hillsong New York. Lentz wordt in de media vaak omschreven als "Rockstar Pastor" wegens de vele celebraties die zijn kerk bezoeken en zijn intense manier van preken.

Discografie (albums) "Hillsong Live"[bewerken]

 • The power of Your love (1992)
 • Stone's been rolled away (1993)
 • People just like us (1994)
 • Friends in high places (1995)
 • God is in the house (1996)
 • All things are possible (1997)
 • Touching heaven changing earth (1998)
 • By your side (1999)
 • For this cause (2000)
 • You are my world (2001)
 • Blessed (2002)
 • Hope (2003)
 • For all You've done (2004)
 • God He reigns (2005)
 • Mighty to save (2006)
 • Saviour king (2007)
 • This is our God (2008)
 • Faith + Hope + Love (2009)
 • A beautiful exchange (2010)
 • Hillsong Chapel - Yahweh (2010)
 • God is able (2011)
 • Cornerstone (2012)
 • Glorius Ruins (2013)
 • No Other Name (2014)
 • OPEN HEAVEN / River wild (2015)

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]