Hochschule für Musik „Hanns Eisler“ Berlijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Logo
Het huidige hoofdgebouw aan de Charlottenstr. 55 in Berlijn

De Hochschule für Musik „Hanns Eisler“ (HFM) in Berlijn werd opgericht in 1950 en is een statelijke hogeschool voor muziek. Zij is benoemd naar de componist Hanns Eisler.

Als studierichtingen werden aangeboden accordeon, blaasinstrumenten, dirigeren, zang, gitaar, harp, jazz, piano, compositie, correpetitie, muziektheater, pauken, regie, slagwerk, strijkinstrumenten en toonzetting. Als gevolg van de financiële situatie van de stad en de deelstaat Berlijn, zal in afzienbare tijd uitsluitend nog de instrumenten van het klassieke symfonieorkest aangeboden worden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Omdat na de opricht van de Duitse Democratische Republiek (DDR) de conservatoria en de hoge scholen voor muziek zich uitsluitend in West-Berlijn bevonden, nam het ministerie van volksonderwijs van de DDR in 1949 het besluit een nieuwe hoge school voor muziek op te richten. Op 1 oktober 1950 ontstond daarmee in de Wilhelmstraat in Oost-Berlin de Deutsche Hochschule für Musik.

De rector magnificus bij de oprichting was de musicoloog professor Dr. Georg Knepler en tot de professoren behoorden onder anderen Rudolf Wagner-Régeny en Hanns Eisler (compositie), Helmut Koch (dirigeren), Helma Prechter en Arno Schellenberg (zang). Directeur van het conservatorium aan de nieuwe hogeschool was Reinhold Krug.

Het voormalig hoofdgebouw aan de Wilhelmstr. 54 in Berlijn

In 1953 werd de studierichting regie voor de opleiding van opera- en muziektheater-regisseuren ingevoerd. Zij was de eerste hoge school in Europa, die een dergelijke studierichting in het aanbod had. In 1954 werd de naam in Hochschule für Musik „Hanns Eisler“ veranderd.

Voor de opleiding van de jongere scholieren werd tegelijkertijd met de oprichting van de hoge school op 1 september 1950 ook de „Berufsvollschule für Musik“ opgericht, die in 1965 de naam veranderde in „Spezialschule für Musik“ en met de Hochschule für Musik „Hanns Eisler“ samengevoegd werd. Sinds 1991 heet deze afdeling nu Carl-Philipp-Emanuel-Bach-Gymnasium.

Actueel[bewerken | brontekst bewerken]

Dependance "Der Neue Marstall" aan het Slotplein (Museumsinsel)

Tegenwoordig bevindt zich het gebouw in het historische midden van Berlijn aan de Gendarmenmarkt, achter het Konzerthaus (concertgebouw) Berlijn. Sinds april 2005 bestaat er ook een dependance in het gebouw Der Neue Marstall aan de Slotplein in de buurt van de Museumsinsel.

Sinds 1 april 2008 is Prof. Jörg-Peter Weigle de rector magnificus.

Bekende studenten[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]


Zie de categorie Hochschule für Musik „Hanns Eisler“ Berlin van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.