Berliner Stadtschloss

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het Berliner Stadtschloss rond 1900
Het Berliner Stadtschloss rond 1900, met rechts het Kaiser-Wilhelm-Nationaldenkmal
Het Berliner Stadtschloss vanuit de lucht rond 1900
Computeranimatie van het te herbouwen Stadtschloss
De Humboldt Box, het voorlopige gebouw

Het Berliner Stadtschloss was de winterresidentie van de markgraaf en keurvorst van Brandenburg. Later was het de residentie van de koning van Pruisen en de keizer van het Duitse Rijk. Het Berliner Stadtschloss stond op het Spree-eiland in het centrum van Berlijn op de Schloßplatz.

Bouw[bewerken]

Het huidige stadspark de Lustgarten op het Museumsinsel was in de 16e eeuw de kruidentuin van het slot. In 1645 gaf keurvorst Frederik Willem I van Brandenburg opdracht tot de aanleg van een lusthof naar het voorbeeld van Nederlandse tuinen.

Na de Novemberrevolutie van 1918 werd het slot als museum gebruikt. In de Tweede Wereldoorlog liep het slot flinke schade op, maar het kon na de oorlog nog gebruikt worden voor voorstellingen.

Afbraak[bewerken]

Net als het voor het slot staande Kaiser-Wilhelm-Nationaldenkmal werd het Berliner Stadtschloss tussen 7 september en 30 december 1950 op bevel van Walter Ulbricht, de partijvoorzitter in de DDR, opgeblazen.

Op de plaats van het slot werd het Palast der Republik gebouwd, een paleis voor het volk, waar de Volkskammer zetelde. Na de Duitse hereniging werd besloten dit Palast der Republik, waar enorme hoeveelheden asbest in verwerkt waren, af te breken. De afbraak werd op 2 december 2008 afgerond.

Nieuwbouw[bewerken]

In 2002 hebben de Duitse bondsregering en het Berlijnse stadsbestuur besloten het slot te herbouwen. Eind 2010 werd begonnen met de bouw van het slot. In 2019 is de oplevering voorzien. Het slot zal met een nieuwe indeling achter een oude façade oud en nieuw bij elkaar brengen. In het herbouwde slot zullen de niet-Europese verzamelingen van de Staatliche Museen zu Berlin, boekencollecties van de Humboldt-Universiteit en de Berlijnse stadsbibliotheek worden ondergebracht. Ook komt er een agora, een semi-open ruimte om publieksuitvoeringen te houden. De bouwkosten worden geraamd op een half miljard euro.

De bedoeling was oorspronkelijk om op 3 oktober 2015, de 25e verjaardag van de hereniging van Duitsland, het herbouwde Stadtschloss officieel te openen. Inmiddels is duidelijk dat deze datum niet zal worden gehaald, omdat de reconstructie van de meeste oude onderdelen van de oude gevel, zoals engelen, menselijke gestalten en dierenfiguren, veel extra tijd zal vergen, en het begin van de bouw is vertraagd doordat in het oude Palast der Republik op steeds nieuwe plaatsen asbest werd ontdekt. Ook wordt er nog archeologisch onderzoek aan de fundamenten gedaan, die afkomstig zijn van het oorspronkelijke slot. Een deel daarvan zal als archeologisches Fenster zichtbaar blijven.

Op het terrein werd in juni 2011 een toeristische attractie opgetrokken. Binnen de zogenaamde Humboldt Box is te bekijken hoe het toekomstige gebouw er zal uitzien.[1] Deze museale opstelling blijft open tot de oplevering van het Schloss in 2019, en zal dan afgebroken worden.

Externe link[bewerken]