Hodimont

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hodimont
Plaats in België Vlag van België
Hodimont (België)
Hodimont
Situering
Gewest Vlag Wallonië Wallonië
Provincie Vlag Luik (provincie) Luik
Gemeente Vlag Verviers Verviers
Coördinaten 50° 36′ NB, 5° 51′ OL
Detailkaart
Hodimont (Luik)
Hodimont
Locatie in Luik (provincie)
Portaal  Portaalicoon   België

Hodimont is een stadsdeel binnen de stad Verviers in de Belgische provincie Luik. Hodimont was tot 1930 een zelfstandige gemeente. Met een oppervlakte van 0,18 km² was het tot dat moment de kleinste gemeente in oppervlakte van België. Hodimont ligt op de rechteroever van de Vesder.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Hodimont was een kleine stad, gelegen aan de samenvloeiing van de Vesder en de Ruisseau de Dison. Het stadje behoorde tot het Hertogdom Limburg en kende mildere belastingmaatregelen dan de tot het Prinsbisdom Luik behorende stad Verviers, waar de economie van profiteerde. Er ontstonden in de 18e eeuw tal van familiebedrijfjes die lakense stoffen en weefsels vervaardigden. Deze bevonden zich gewoonlijk achter de weelderige fabrikantenvilla's. Het Maison Pierre de Bonvoisin is daar nog een voorbeeld van.

Tot de opheffing van het hertogdom Limburg hoorde Hodimont tot de Limburgse hoogbank Herve. Net als de rest van het hertogdom werd Hodimont bij de annexatie van de Zuidelijke Nederlanden door de Franse Republiek in 1795 opgenomen in het toen gevormde departement Ourthe.

In 1783 werd Hodimont afgesplitst van Petit-Rechain om in 1789 een zelfstandige gemeente te worden. Deze gemeente werd in 1930 opgenomen in de gemeente Verviers.

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bronnen:NIS, Opm:1831 tot en met 1970=volkstellingen

Kerken[bewerken | brontekst bewerken]

Musea[bewerken | brontekst bewerken]

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Hodimont ligt op de rechteroever van de Vesder. Naar het noorden toe stijgt het land naar het Plateau van Herve. Hodimont maakt deel uit van de agglomeratie van Verviers.

Geboren in Hodimont[bewerken | brontekst bewerken]

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Ottomont, Dison, Lambermont, Verviers