Homogeen product

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Homogene producten)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Homogene producten zijn producten die overeenkomstig zijn op alle vlakken. Het tegenovergestelde van homogeen is heterogeen. Hierbij kunnen de eigenschappen van een product wel anders zijn.

Homogene producten hebben de volgende eigenschappen:

  • ze worden in voldoende hoeveelheden door meerdere aanbieders aangeboden
  • ze kunnen beschreven worden met een beperkt aantal kwaliteitsklassen

De homogeniteit van producten is een van de voorwaarden waaraan een markt moet voldoen, wil die Pareto-efficiënt zijn.

Op een Pareto-efficiënte markt heerst volledige mededinging. De prijs kan niet bepaald worden door individuele marktspelers. Bedrijven proberen door productdifferentiatie (bijvoorbeeld marketing, productbundeling, branchevervaging) de homogeniteit te doorbreken, waardoor niet de vraag- en aanbodverhoudingen bepalend zijn voor de prijs, maar hun eigen marginale kosten en opbrengsten. Dit prijsniveau is gunstiger voor het bedrijf en geeft ook meer zekerheid dat de kostprijs van het product niet boven de marktprijs komt te liggen. Een voorbeeld van productdifferentiatie is de markt voor benzine.

Voorbeeld[bewerken]

Voorbeelden van homogene producten zijn agrarische producten, graan, suiker, elektriciteit en tabak, maar ook overheidsobligaties van dezelfde overheid met dezelfde looptijd en energiedragers als steenkool en ruwe petroleum. Een ander voorbeeld is een Mars, dit snoepgoed is op vele plaatsen verkrijgbaar. Het maakt echter niet uit of het product bij de plaatselijke supermarkt wordt gekocht of bij het tankstation. Men koopt de Mars niet bij het benzinestation vanwege een mooiere verpakking of omdat men er in de Marsen van de supermarkt meer karamel zit dan elders.

Een voorbeeld van een heterogeen product is brood. Een fijn volkoren brood bij de supermarkt smaakt anders dan een fijn volkoren brood van de warme bakker.