Honda CX 500

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Honda CX 500.

De Honda CX500 is een motorfiets van Honda met een tweecilindermotor van 496 cc. Het eerste productiejaar was 1977.

De Honda CX500 was voor z'n tijd een bijzonder moderne motorfiets, met name door het feit dat hij wordt aangedreven door een cardanas in plaats van een ketting en waterkoeling heeft. Het V-twin-blok was eigenlijk juist ouderwets aangezien deze opstelling al in de vijftiger jaren een beetje in ongenade was gevallen.

Voordeel van deze motoropstelling is een goede ingebouwde uitbalancering en daarmee een soepel draaien van de motor. Deze motorfiets valt met z'n gewicht van rond de 200 kg in de middelzware toerklasse. De CX is een oerdegelijke motor. Het is niet zeldzaam een exemplaar tegen te komen met meer dan 100.000 km op de teller. Van deze motor zijn heel veel verschillende modellen uitgebracht: het toermodel, de custom, de turbo, de sportuitvoering en als een soort mini Honda Goldwing, de Silverwing. Met de drie motorvarianten 500 cc, 650 cc en 400 cc - speciaal voor de Japanse markt - en de verschillen tussen de Europese en Amerikaans-Canadese uitvoeringen bestaan er totaal bijna 30 varianten op het concept. Deze verschillen van elkaar op basis van het motorvermogen, zo hebben de Amerikaanse modellen 36,8/Kw en de Europese-Canadese en Japanse 34,8/Kw.

Het laatste jaar waarin de CX500 in z'n oervorm werd gebouwd was 1982. In vergelijking met het model uit 1977 had deze onder meer een klein ruitje op de koplamp-unit, zwarte, in plaats van aluminiumkleurige sterwielen en een verchroomde radiatorkap.


Externe links[bewerken]