Honingraatpaneel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een honingraatpaneel van glasvezelversterkte kunststof.
Opbouw paneel. (A) samengesteld paneel; (B) Laminaatlaag; (C) Honingraat tussenlaag.

Honingraatpanelen zijn panelen die zijn opgebouwd uit meerdere lagen waarbij de binnenlaag bestaat uit een structuur die is opgebouwd als een honingraat. Deze zeshoekige honingraatpanelen worden ook wel met de Engelse term ‘honeycomb’-panelen aangeduid.

Honingraatpanelen zijn lichtgewicht laminaten met een hoge vormstijfheid, ideaal voor constructieve toepassingen waarbij het gewicht een grote rol speelt (zoals bij vliegtuigen). Ook worden honingraatpanelen veel als verpakkingsmateriaal toegepast.

Honingraatstructuren zijn een betrekkelijk vroege vorm van biomimetiek, het nabootsen van technieken uit de natuur. Met name bijen zijn zeer bedreven in het maken van deze structuren. De mens ontdekte de voordelen en zet deze in op plaatsen waar de combinatie van stevigheid en licht gewicht gewenst is.

Fabricage[bewerken]

Honingraatpanelen worden samengesteld door op een honingraatvorm (C) verschillende lagen (B) te verlijmen. De honingraat (C) zelf kan op verschillende manieren worden vervaardigd. Meestal wordt het basismateriaal dusdanig geplooid dat nadat de lagen op elkaar zijn geplaatst er een honingraat gevormd is.[1][2]

Toegepaste materialen[bewerken]

Het meest toegepast zijn honingraatpanelen gemaakt van papier of karton. In de vliegtuigbouw worden vaak vezelversterkte kunststoffen toegepast. In bijzondere gevallen worden metalen (meestal aluminium) honingraatpanelen toegepast.

Geschiedenis[bewerken]

Het honingraat paneelconcept wordt in de natuur in een bijenraat toegepast. De bijenraat of honingraat bestaat uit tegen elkaar aan liggende zeshoekige cellen. Het blijkt dat dit de meest efficiënte manier is om een ruimte in compartimenten op te delen.[3] De honingraatpanelen worden vrij algemeen in de woningbouw in de vorm van lichtgewicht deuren toegepast. Met de opkomst van de luchtvaart zijn ook aluminium honingraatpanelen ontwikkeld.[4] Pas eind jaren '40 begin jaren '50 werd het concept op grotere schaal toegepast.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Referenties[bewerken]