Hoofdtoren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Hoofdtoren vanaf de waterkant

De Hoofdtoren is een van de laatste verdedigingswerken in het Noord-Hollandse Hoorn die bewaard zijn gebleven. De toren is vernoemd naar de nabij gelegen steiger Houten Hoofd, dat reeds in 1464 gebouwd is.[1] Tegenwoordig (2015) is er in de toren een restaurant gevestigd.

De toren staat aan de haven van de stad. Hij werd in 1532 opgetrokken uit Gobertanger kalksteen en baksteen. In 1614 verloor de toren zijn verdedigingsfunctie en nam de Noordse Compagnie haar intrek in de toren. Rond deze tijd werd ook het torentje op het dak geplaatst. Het is naar voorbeeld van de toren van de Amsterdamse Zuiderkerk gebouwd.[2] In 1632 werd de toren door de bliksem getroffen, waarna het door brand verwoest werd. De toren werd hierna volledig herbouwd.[3] Na de opheffing van de Compagnie trokken het Lakenbereidersgilde en de Maatschappij voor de Levantse handel in de toren.[4] Van de Noordse Compagnie zijn in 1904 de kluis en bijhorende open haard overgebracht naar het Westfries Museum.

Naast de toren staat op de kademuur een standbeeld van de scheepsjongens van Bontekoe.

De toren staats sinds 1965 ingeschreven in het rijksmonumentenregister onder nummer 22411. In 2003 werd de toren door de Gemeente Hoorn overgedragen aan Vereniging Hendrick de Keyser.

Zie ook[bewerken | bron bewerken]

Externe links[bewerken | bron bewerken]

Referentie[bewerken | bron bewerken]

  1. Berg, Herma van den, De Nederlandse Monumenten van Geschiedenis en Kunst (1950), p. 109-110.
  2. Opengestelde panden 2018. Vereniging Hendrick de Keyser, p. 108.
  3. (nl) Hoofdtoren. www.ikhouvanhoorn.nl. Geraadpleegd op 19 april 2021. "“Kosten werden niet gespaard en het is een fraai bouwwerk geworden, dat de haven bij het binnengaan een mooie aanblik biedt”, schreef de Hoornse geschiedschrijver Theodorus Velius in zijn kronieken"
  4. De Hoofdtoren van Hoorn. www.oudhoorn.nl. Geraadpleegd op 19 april 2021.
Zie de categorie Hoofdtoren van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.