Hooghly (rivier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hooghly
Hooghly bij Bally
Hooghly bij Bally
Lengte ca. 260 km
Bron Samenvloeiing van de Bhagirathi en Jalangi
Monding Golf van Bengalen
Stroomgebied van de West-Bengalen
Plaatsen Calcutta, Haora, Chinsurah
Stroomt door Vlag van India India
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Hooghly of Hugli rivier stroomt in het uiterste oosten van India langs de miljoenenstad Calcutta (Kolkata) naar de Golf van Bengalen. De rivier is 260 kilometer lang en gemiddeld 60 meter diep. De riviermonding slibt snel dicht, maar is van levensbelang voor de miljoenenstad Calcutta, dat 100 kilometer stroomopwaarts, afhankelijk is van deze toegangsweg naar open zee. De voor de Indiase economie belangrijke zeehaven is verplaatst naar Haldia.

Berucht is de zogenaamde vloedbranding op de Hooghly, meestal twee, soms drie meter hoog, die tegen de stroom ingaat en regelmatig slachtoffers eist. De Nederlandse cutterzuiger Lake Fithian ging hier in 1960 ten onder.[1]

Aan de oevers van de Hooghly zijn in de 17e eeuw door de Portugezen, Engelsen, Nederlanders, Fransen en Denen handelsposten of factorijen opgezet. De directeuren van de VOC in Bengalen, zetelend in Chin-Surah hebben veel geld verdiend met de jute-, zijde- en opiumhandel, maar ook ongeoorloofde, particuliere handel, vanuit Batavia nauwelijks te controleren.

In de delta van de Ganges, 's werelds grootste rivierdelta bestaande uit 260 rivieren, leven ongeveer 143 miljoen mensen.

Zie ook[bewerken]