Naar inhoud springen

Hoogmolenbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door InternetArchiveBot (overleg | bijdragen) op 16 aug 2017 om 00:44. (0 bron(nen) gered en 1 gelabeld als onbereikbaar #IABot (v1.5beta))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Hoogmolenbrug
Hoogmolenbrug
Algemene gegevens
Locatie Schoten
Coördinaten 51° 14′ NB, 4° 29′ OL
Overspant Albertkanaal
Lengte totaal 122 m
Breedte 12,3 m
Bouw
Ingebruikname 1965
Gebruik
Weg Braamstraat
Verkeersintensiteit 1600 voertuigen per dag
Architectuur
Type Liggerbrug
Materiaal Spanbeton
Hoogmolenbrug (Antwerpen)
Hoogmolenbrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Hoogmolenbrug is een liggerbrug over het Albertkanaal in het zuiden van de Belgische gemeente Schoten. De brug is eigendom van NV De Scheepvaart.

De huidige brug werd gebouwd in spanbeton en verving een baileybrug die gedurende de aanleg geopend bleef voor het verkeer. Deze oude brug lag ten oosten van de huidige brug. De huidige brug bestaat uit drie overspanningen: twee zijoverspanningen over de wegen naast het kanaal, en een middenoverspanning van 61 m over het Albertkanaal.

De Hoogmolenbrug is een belangrijke verbinding tussen het centrum van Schoten en zuidelijk gelegen gemeenten. In 2004 reden er dagelijks 1600 voertuigen over de brug[1]. De brug heeft een doorvaarthoogte van 7,47 meter en een doorvaartbreedte van 48,79 m.

Om in de toekomst duwvaartkonvooien tot 9000 ton op het Albertkanaal toe te laten, moet het kanaal tussen Wijnegem en de haven van Antwerpen verbreed en verdiept worden. Tegelijkertijd moeten vijf bruggen op het traject worden aangepast tot een minimum doorvaarthoogte van 9,10 meter.

Dit project van de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) wordt in twee fases uitgevoerd. In een eerste fase, die loopt van 2008 tot 2014, worden de eerste vier bruggen vanaf het Straatsburgdok verhoogd. Tegelijkertijd wordt de doorgang onder de bruggen verbreed. In een tweede fase, die loopt van 2014 tot 2016, zullen de Deurnebrug in Deurne en de Hoogmolenbrug worden aangepakt en wordt ter hoogte van de Kruiningenstraat een nieuwe fietsers- en voetgangersbrug gebouwd, de Kruiningenbrug.[2]

Voor de nieuwe Hoogmolenbrug werden in het verleden reeds verschillende alternatieven voorgesteld:

  • een brug op dezelfde plaats als de huidige brug;
  • een brug ter hoogte van de Kruiningenstraat met een rotonde op 8 meter hoogte en met een diameter van 70 meter, die zou aansluiten op een nieuw aan te leggen verbindingsweg tussen de Bredabaan en de Bisschoppenhoflaan;
  • een tunnel onder het Albertkanaal ter hoogte van de reservatiestrook van de A102 (de grote ring rond Antwerpen);[3]
  • een brug in het verlengde van de Sluizenstraat.

Het is momenteel onduidelijk hoe en waar de nieuwe Hoogmolenbrug zal worden aangelegd.[4]

Volgende brug stroomafwaarts:
Kruiningenbrug
Bruggen over het Albertkanaal Volgende brug stroomopwaarts:
Brug bij Wijnegem