Hotel Havana Libre

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Havana Libre vanuit de tuin van het IJssalon Copelia
Tegelmozaïek van Amelia Peláez

Hotel Havana Libre is een hotel in Vedado in Havana, de hoofdstad van Cuba. Het hotel speelde per toeval een belangrijke rol in de Cubaanse Revolutie.

In 1958 werd dit hotel geopend, de Havana Hilton, met Amerikaans kapitaal en op invitatie van de Cubaanse dictator Batista. Dit voor de tijd hypermodern hotel moest meer Amerikaanse toeristen naar het eiland in de Caraïben lokken.

Onder leiding van Che Guevara verslaan de Cubaanse revolutionairen de troepen van Batista in Santa Clara, tijdens de laatste dagen van december 1958. Che trekt daarop met Camilo Cienfuegos op 3 januari 1959 Havana binnen, een paar dagen nadat Batista het land is ontvlucht. Wanneer op 8 januari ook Fidel Castro hen vervoegt, nemen ze een hele verdieping in van de Havana Hilton. Daar wordt een revolutionair hoofdkwartier ingericht.

Beroemd zijn de foto's van de revolutionaire troepen, ook wel Barbudos genoemd, die liggen te slapen in de hal van het hotel. Belangwekkender zijn wellicht de foto's van de eerste vergaderingen van de Revolutionaire Raad, die doorgingen in een suite van de Havana Hilton, in het hoofdkwartier van Fidel. Toen kreeg het hotel definitief zijn huidige naam, Hotel Havana Libre.

De gevel van het hotel is versierd met een 250 m2 grote, imposante tegelmozaïek van Amelia Peláez: Cubaans fruit. In het hotel is nog een mozaïek te bewonderen van Alfredo Sosa Bravo, Carro de la Revolución.