Hotel Solvay

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hotel Solvay
Onderdeel van de werelderfgoedinschrijving:
Herenhuizen van de architect Victor Horta (Brussel)
Hotel Solvay
Land Vlag van België België
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Criteria i, ii, iv
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 1005
Inschrijving 2000 (24e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Hotel Armand Solvay bevindt zich te Brussel op de Louizalaan, nummer 224.

De bouw van het huis werd toevertrouwd aan Victor Horta door Armand Solvay, de zoon van Ernest Solvay. Het gebouw is een van de meest opmerkelijke creaties van Horta, opgetrokken in een van zijn creatiefste periodes (1894-1898).

Victor Horta beschikte over voldoende financiële middelen en kreeg van zijn opdrachtgever carte blanche.

De voorgevel is symmetrisch opgetrokken rond de vensterdeur van de bel-etage. Deze deur geeft toegang tot een balkon en wordt geflankeerd door twee bow-windows. In de voorgevel kan men de favoriete materialen van Horta terugvinden: glas, ijzer en natuursteen.

Binnenin vindt men een trap met balustrade in verguld metaal. Deze leidt naar een overloop waarop verschillende kamers uitgeven, die slechts zijn gescheiden door glazen wanden met verschillende motieven.

Een grote toegangspoort leidt naar de stallen die zich achteraan het huis bevinden, in de tuin. In de kelders vindt men de keukens en het kantoor; op de bel-etage liggen het salon en de eetkamer.

Het Hotel Solvay was niet de enige opdracht die de Solvay-familie gaf aan Victor Horta. De Solvays waren grote mecenassen en gaven opdrachten aan verscheidene grote architecten uit die periode (naast Horta, o. a. nog aan Paul Hankar, Henry Van de Velde, Gustave Serrurier-Bovy, Ernest Blerot en Paul Cauchie. Horta maakte voor de Solvays bijvoorbeeld ook het Solvay Paviljoen voor de Wereldtentoonstelling van 1905.

De familie Wittamer kocht het gebouw in 1958 om er haar haute-couturehuis te vestigen.

In 2000 werd het Hotel Solvay, samen met drie andere gebouwen van Horta, door de UNESCO tot Werelderfgoed verklaard.

Door toedoen van Alexandre Wittamer werd het Hotel Solvay erkend als museum en vanaf 23 januari 2021 twee dagen per week opengesteld voor publiek.[1][2]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]