Hud (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hud
Paul Newman en Patricia Neal in Hud
Tagline The man with the barbed-wire soul.
The man with the barbed wire soul!
Regie Martin Ritt
Producent Martin Ritt
Irving Ravetch
Scenario Irving Ravetch
Harriet Frank Jr.
Hoofdrollen Paul Newman
Patricia Neal
Melvyn Douglas
Brandon deWilde
Muziek Elmer Bernstein
Montage Frank Bracht
Cinematografie James Wong Howe
Distributie Paramount Pictures
Première 28 mei 1963
Genre Western
Speelduur 112 minuten
Taal Engels
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget ± $ 2.500.000
Gewonnen prijzen Academy Awards (3), BAFTA's (1)
Overige nominaties Academy Awards (4), Golden Globes (5), BAFTA's (2)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Hud is een Amerikaanse film uit 1963 van regisseur Martin Ritt. De hoofdrollen worden vertolkt door Paul Newman, Melvyn Douglas, Patricia Neal en Brandon deWilde. De film is een moderne western die draait rond het personage Hud Bannon, een egoïstische en rebelse cowboy.

De film won drie Oscars, één BAFTA en werd genomineerd voor vijf Golden Globes. Het verhaal is gebaseerd op de roman Horseman, Pass By van Larry McMurtry.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Hud Bannon is een egoïstische, rebelse en arrogante man. Enkel zijn eigen plezier telt, en Hud zal niet gauw iemand anders helpen. Hij schuift steeds alle verantwoordelijkheid aan de kant. Hij vult zijn dagen met drinken, hij rijdt met zijn roze Cadillac rond en gaat naar bed met vrouwen. Dat zijn zijn passies.

Deze levensstijl botst met het karakter van zijn vader Homer, die een grote ranch heeft. Homer heeft veel principes, die door Hud beschouwd worden als ouderwets en nutteloos. Naast Homer is er ook nog Lonnie. Hij is de jonge zoon van Huds broer, die ondertussen al overleden is. De dood van Lonnies vader is trouwens de basis van de problemen binnen de familie Bannon.

Hud en zijn broer waren ooit betrokken bij een auto-ongeluk. Huds broer stierf en sindsdien hebben Hud en zijn vader Homer ruzie. Homer wil niet dat nu ook Lonnie zich laat inpalmen door Huds levensstijl, zoals Lonnies vader dat ooit had gedaan. Maar Hud denkt dat het ongeluk niet zijn fout is, hij vindt dat Homer de grote boosdoener is.

Ten slotte is er ook nog Alma, de huishoudster. Lonnie en Hud hebben beiden gevoelens voor haar. Maar hun aanpak verschilt enorm. Lonnie is lief voor Alma en beschermt haar, terwijl Hud zichzelf opdringt aan haar. Alma heeft genoeg van koelbloedige macho's zoals Hud. Ze heeft er ervaring mee en ze zoekt geen nieuwe ervaringen.

Ondertussen staat de ranch op het spel. Hud wil via juridische stappen de controle krijgen over de hele ranch. Homer probeert om de ranch in leven te houden, want er heerst mond-en-klauwzeer bij de dieren. Wanneer Hud vervolgens in een dronken bui probeert om zich seksueel aan Alma op te dringen, lijkt het hele gezin uit elkaar te vallen.

Alma vertrekt en wil niets meer te maken hebben met Hud en de rest van de Bannons. Hoewel Hud zich verontschuldigt, besluit Alma niet terug te keren. Maar dan sterft Homer en blijft Hud alleen over met zijn neefje Lonnie, die ondertussen ook inziet dat Hud een leegloper is. Lonnie besluit om ook te vertrekken, net als Alma.

Hud blijft alleen achter met de ranch. Hij beseft en voelt de leegte van zijn leven en persoonlijkheid. Hud blijft achter met de resultaten van z'n gedrag.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Paul Newman Hud Bannon
Melvyn Douglas Homer Bannon
Brandon deWilde Lon "Lonnie" Bannon
Patricia Neal Alma Brown
Whit Bissell Mr. Burris
Crahan Denton Jesse

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

Academy Awards (1964)

Golden Globes (1964)

BAFTA Awards (1964)

Filmfestival van Venetië (1963)

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]