Huis Cohen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Huis Cohen
Huis Cohen aan de Zuidsingel 38 in Amersfoort anno 2013
Huis Cohen aan de Zuidsingel 38 in Amersfoort anno 2013
Locatie Amersfoort
Oorspr. functie woonhuis
Bouw gereed 1780
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 8096
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Huis Cohen (ook huis met de paarse - of blauwe - ruiten) is een monumentaal bouwwerk aan de Zuidsingel in Amersfoort.

Beschrijving en geschiedenis van het pand[bewerken]

Het monumentale pand aan de Zuidsingel in Amersfoort werd in 1780 gebouwd in opdracht van de Amersfoortse bankier en tabakshandelaar Benjamin Cohen. De entree bevindt zich in het middenrisaliet. Een stoep met drie treden leidt naar de brede tweedelige toegangsdeur met ter weerszijden twee - niet authentieke - lantaarns. Ter weerszijden van de lantaarns bevinden zich smalle, van een roedenverdeling voorziene, vensters. Eenzelfde patroon herhaalt zich op de beide verdiepingen. Ter weerszijden van de vensters in het midden bevinden zich ook daar smalle vensters met dezelfde roedenverdeling. Aan de linker- en rechterzijde van de brede voorgevel bevinden zich twaalf licht boogvormige vensters met een roedenverdeling, aan beide zijden twee vensters per verdieping. Het middenrisaliet wordt bekroond met een timpaan in de Lodewijk XVI-stijl. Op de hoeken van het dak staan vier schoorstenen. Aan de rechterzijde (langs de Kortegracht) is op het dak een dakkapel aangebracht. De gevel aan deze zijde is geheel witgepleisterd. De ramen van het pand hebben hun kenmerkende paarse kleur gekregen door het mangaan, dat in het glas verwerkt is en dat door de invloed van het licht een blauw/paarse verkleuring laat zien.

In 1787 heeft het pand enige tijd gediend als verblijfplaats voor stadhouder Willem V, die onder druk van de patriotten Den Haag had verlaten. Het pand werd halverwege de 19e-eeuw gekocht door de Zusters van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort, die een klooster van het gebouw maakten. Later zou het complex aanzienlijk vergroot worden door uitbreidingen in noordoostelijke richting langs de Zuidsingel. Ook aan de achterzijde werd het complex verder vergroot.

Het pand is sinds 1966 erkend als rijksmonument.

Afbeelding van het pand anno 1961

Zie ook[bewerken]