Huis Cortenbach

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Familiewapen Cortenbach
Kasteel Cortenbach in Voerendaal, bakermat van het Huis Cortenbach

Het geslacht Van Cortenbach is een oud adellijk geslacht dat genoemd is naar Kasteel Cortenbach in de Nederlandse gemeente Voerendaal. Het geslacht heeft heren van diverse heerlijkheden voortgebracht, ook ridders en veldheren, en een landscommandeur van de Duitse Orde te Alden Biesen.

Bezittingen[bewerken]

De heerlijkheid Cortenbach werd in 1381 door hertog Wenceslaus van Brabant in leen gegeven aan Gerard I van Cortenbach, die gehuwd was met Lysa van Carthils. Deze Gerard was de zoon van Goswin I van Cortenbach en kleinzoon van Willem van Berghe, die de oudst bekende bewoner is van het kasteel. Daarna kwam de heerlijkheid in bezit van Gerards zoon, Goswijn II van Cortenbach, die gehuwd was met Agnes Huyn. De zoon van Goswijn van Cortenbach was Jan I van Cortenbach, die in 1433 met Catharina Berthout van Berlaer trouwde en daardoor heer van Helmond werd.

Nadat de heerlijkheid in de loop van de 15e eeuw tijdelijk voor de familie verloren was gegaan, kreeg men deze in de 17e eeuw weer in bezit, maar in 1638 werd ze definitief verkocht. Naast het kasteel te Voerendaal bezat de familie Cortenbach van 1415 tot 1668 Kasteel Vaeshartelt te Maastricht-Limmel. In de 16e eeuw werd in Luik het poorthuis Cortenbach (hôtel Cortenbach) gebouwd in de stijl van de Luikse renaissance.

Bekende telgen[bewerken]

Zuid-Limburgse tak[bewerken]

Helmondse tak[bewerken]

Roermondse tak[bewerken]

Andere Cortenbachs[bewerken]

Voor zover bekend was de uit Aken afkomstige Herman de Lamberts, vanaf 1682 heer van Cortenbach, in 1686 verheven tot ridder van het Heilige Roomse Rijk en bouwheer van het huidige kasteel Cortenbach, geen lid van het Huis Cortenbach. Zijn nakomelingen namen de familienaam De Lamberts de Cortenbach aan en werden in 1816 opgenomen in de Nederlandse adel en in 1861 in de Belgische adel. De familienaam is thans uitgestorven.

De familienaam Cortenbach komt in Zuid-Nederland nog vrij veel voor. Een bekend lid is de snelwandelaar Jan Cortenbach.

Zie ook[bewerken]