Huis Tinnenburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Huis Tinnenburg
Groot Tinnenburg.JPG
Locatie Muurhuizen 25, Amersfoort
Oorspr. functie verdedigingswerk
Huidig gebruik woonhuis
Bouw gereed 15e eeuw
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 7988
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Huis Tinnenburg is een monumentaal pand in de Nederlandse stad Amersfoort. Het wordt ook wel Groot Tinnenburg genoemd, ter onderscheid van het pand aan de Muurhuizen 25 dat de (bij)naam Klein Tinnenburg kreeg. 'Tinne' is een ander woord voor kanteel.

Achtergrond[bewerken]

Nadat Amersfoort in 1259 stadsrechten kreeg werd een stadsmuur opgetrokken, mogelijk werd Tinnenburg toen al als versterking in de muur opgenomen ter verdediging van de watertoevoer vanuit de Heiligenbergerbeek. Het huis wordt in 1414 voor het eerst vermeld.[1][2] Tinnenburg vormde samen met het huis Rommelenburg, aan de andere zijde van de gracht, een waterpoort. Nadat in de 15e eeuw de tweede stadsmuur gereed kwam, werd de eerste gesloopt en werden de stenen gebruikt voor de bouw van muurhuizen. Door de bouw van de Monnikendam werd de waterpoort bij Tinnenburg overbodig en afgebroken.[3] Rommelenburg werd in de eerste helft van de 19e eeuw gesloopt.

Beschrijving[bewerken]

Het pand is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een met rode pannen gedekt zadeldak. Beide zijgevels worden bekroond door een trapgevel. De boogaanzet van de waterpoort aan de zijgevel werd toegevoegd of aangedikt bij een restauratie in de jaren veertig van de 20e eeuw.[4]

Fotogalerij[bewerken]

Waardering[bewerken]

Het pand werd in 1996 als rijksmonument opgenomen in het monumentenregister.[5]

Zie ook[bewerken]