Naar inhoud springen

Huis Zogu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Huis Zogoe)
Huis Zogu
Kasteel Burgajet, Mati
Huis Zogu
Titels Koning van de Albanezen; Erfelijke gouverneur van Mati; Prins van Kosova
Oprichter Zogu Pasha
Laatste regeerder Zog I van Albanië
Huidige aanvoerder Prins Leka van Albanië
Stichtingsjaar 15e eeuw
1 september 1928[1]
(als koningshuis)
Ontbinding 1939

Het huis Zogu is een Albanese dynastie die heersten over het Koninkrijk Albanië. Het werd gesticht door Zogu Pasha die migreerde naar Mati in Albanië in de late 15e eeuw en vervolgens werd aangesteld als gouverneur van Mati door de Ottomaanse Sultan, waarbij de positie van gouverneur erfelijk werd binnen de Zogu-clan. Het voorouderlijk huis van de Zogu's was Kasteel Burgajet.

Het bekendste lid van de dynastie is Zog I, Skanderbeg III, die op 1 september 1928 werd uitgeroepen tot Koning van de Albanzen (Mbret i Shqiptarëvet)[1] en heerste totdat hij werd onttroond door Victor Emanuel III van Italië en de Italiaanse invasie in 1939. Victor Emmanuel besteeg vervolgens de Albanese troon. Koning Zogs zoon was Leka van Albanië, ook bekend als koning Leka I.

Het huidige hoofd van de dynastie is Prins Leka van Albanië, de zoon van Leka van Albanië (1939-2011).

Huidige situatie[bewerken | brontekst bewerken]

Prins Leka, het huidige hoofd van het koningshuis, heeft geen zonen en is de enige nog levende afstammeling van koning Zog. De huidige vermoedelijke erfgenaam van Prins Leka is Skënder Zogu, zijn achterneef.[2] Na hem komen de volgende mannelijke leden van de Zogoe-familie die momenteel[(sinds) wanneer?] nog in leven zijn die ook erfgenaam zouden kunnen worden:

Stamboom[bewerken | brontekst bewerken]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. a b C. Bouwmeester - E. Delwel - T. Mantoua - A. Nippel - K. Rotte - S. Sassenus (edd.), Kroniek van de 20e eeuw, Amsterdam - Brussel, 1985, p. 343. Gearchiveerd op 2 augustus 2023.
  2. Niget, Florian, "Chantilly : à 79 ans, il peut devenir roi d’Albanie", Le Parisien, 5 december 2012. Geraadpleegd op 19 december 2012.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]