Huisje Mostinckx

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Huisje Mostinckx
Huisje Mostinckx
Locatie
Locatie Sint-Martens-Bodegem, Dilbeek, Vlaams-Brabant
Status en tijdlijn
Oorspr. functie Hoeve
Architectuur
Bouwstijl vakwerkbouw
Bouwinfo
Eigenaar gemeente Dilbeek
Erkenning
Monumentstatus Beschermd monument sinds 23-10-1981
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Huisje Mostinckx is een hoeve aan het dorpsplein van Sint-Martens-Bodegem, een deelgemeente van Dilbeek in Vlaams-Brabant. Het bouwjaar van de hoeve is niet geweten, maar door vermelding op de Ferrariskaarten kan ze voor 1777 gedateerd worden. Het huisje staat op de lijst van onroerend erfgoed.[1]

Naamgeving[bewerken | bron bewerken]

De naam van de hoeve is afkomstig van de laatste bewoners: Sofie Mostinckx en haar man Karel de Pauw. Het huis was eigendom van Sofies familie. Karel was een inwijkeling in Bodegem en werd door de buurtbewoners al snel Karel Mostinckx genoemd. Niemand weet hoelang de hoeve in het bezit van de familie is geweest, noch hoe oud de hoeve eigenlijk is.

Een eerste vermelding van de hoeve dateert uit 1556. Op de Ferrariskaarten staat er al een hoeve op dezelfde plaats als huisje Mostinckx. In 1900 bouwde de familie Mostinckx een schuur aan het huisje. Daar is nu een museum over de hopteelt in gevestigd.

Bouw[bewerken | bron bewerken]

Huisje Mostinckx is een kleine, lemen hoeve zoals er vroeger wel meer in het Pajottenland te vinden waren. Het grootste deel van deze hoeves is verdwenen. Sinds 1981 is dit huisje beschermd als monument. Om het erfgoed te bewaren werd het huisje in zijn oorspronkelijke staat gerestaureerd. Deze restauratie werd afgerond in 2011 en sindsdien is het huis open voor bezoek.

Het huisje is gebouwd en ook hersteld volgens de principes van de leembouw die gebruikelijk waren in het Pajottenland. Leem komt natuurlijk voor in de bodem en ook de andere bouwmaterialen waren goedkoop te krijgen in de omgeving. Wanneer de familie meer geld had werd de leem van de zwakste muur vervangen door bakstenen. Daardoor heeft de lemen hoeve nog enkel een lemen voorgevel.

Galerij[bewerken | bron bewerken]

Externe links[bewerken | bron bewerken]

Zie de categorie Huis Mostinckx, Dilbeek van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.