Huize De Rechthoek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Rechthoek
De Rechthoek anno 2015
De Rechthoek anno 2015
Monumentstatus gemeentelijk monument
0285/105
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Huize De Rechthoek is een negentiende-eeuwse villa aan de Rijksstraatweg in de Gelderse plaats Twello. Het staat ingeschreven in het monumentenregister van de gemeente Voorst.

Geschiedenis[bewerken]

Voordat De Rechthoek werd gebouwd, stond op het perceel sinds 1858 hofstede De Ongenade. Die werd een aantal jaren bewoond door Volkert Simon Maarten van der Willigen. Deze hoogleraar aan het Athenaeum Illustre van Deventer liet in 1863 bij de hofstede een observatorium bouwen. Het observatoriumgebouw stond na zijn vertrek nog vele jaren ongebruikt op het perceel, op enige afstand van de later gebouwde villa De Rechthoek. In de jaren 1960 is het gesloopt.

De villa[bewerken]

De villa is gebouwd in 1879. Ze is gebouwd als buitenhuis voor de handelaar Carl August Goldenberg uit Deventer. In 1899 is het huis aanzienlijk uitgebreid, waardoor de omvang verdubbelde. Na 1933 volgde splitsing van het oorspronkelijke en het latere gedeelte in twee woningen. Begin jaren zestig was er sprake van de vestiging van een pension voor Spaanse gastarbeiders in het gebouw, dat vond echter geen doorgang. Wel werden de twee woningen na 1962 weer samengevoegd tot een geheel. In 1990 en 2010 vonden renovaties plaats.

Het bouwwerk is bijzonder gepositioneerd op het perceel; het staat onder een hoek van circa 45 graden ten opzichte van de Rijksstraatweg en de Stationsstraat. Het huis heeft een asymmetrische plattegrond (verspringend vierkant). Het is opgetrokken in groen/grijs gepleisterde muren op een grijs geschilderde plint. Het huis bestaat uit twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak, gedekt met Hollandse pannen.