Hut

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor de gelijknamige toponiem, zie Hut (toponiem)
Hutten in Noorwegen
Traditionele hut van het Toda-volk in India
Beehive hut in Ierland

Een hut (ook: keet, kot of stulp(je)) is een primitieve of kleine woning, gebouwd van eenvoudige middelen. Aan boord van schepen is het een normaal verblijf van leden van de bemanning en van passagiers. Een kapiteinshut van een cruiseschip doet vaak niet onder voor een luxe appartement aan de wal.

Verschillende vormen[bewerken]

Vroeger werden hutten vaak van plaggen gemaakt, de plaggenhutten of spitketen. Vaak bestonden deze uit niet meer dan een kuil in de grond, met op de rand een laag plaggen. Het dak was gemaakt van takken of planken die weer bedekt werden met plaggen.

In Ierland en Engeland zijn nog bijenkorfhutten (beehive huts) te vinden die vanaf de steentijd tot ongeveer het jaar 1000 werden gebouwd van platte stenen.

Een wigwam is een koepelvormige of kegelvormige 'hut' bij de Indianen, deze is bedekt met rietmatten of boombast (meestal berkenbast).

Een hut op een schip is een aparte slaapkamer, die bijvoorbeeld op een cruiseschip voorzien kan zijn van een bad/douche en toilet.

Kinderen vinden het vaak leuk om een hut van takken te bouwen om daarin te spelen, bijvoorbeeld in een boomhut.

Kate[bewerken]

De achternamen met kate (= keet, kot) zijn ook verwijzingen naar een kleine woning. Ook de plaatsnamen Cothen en Ulicoten bevatten verwijzingen naar kleine huizen.

Afbeeldingen[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Icoontje WikiWoordenboek Zoek hut op in het WikiWoordenboek.