IJzergebergte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
IJzergebergte
Hoogste punt Wysoka Kopa (1127 m)
Locatie Tsjechië, Polen
Coördinaten 50° 50′ NB, 15° 15′ OL
IJzergebergte (Tsjechië)
IJzergebergte
Foto's
Frýdlantské cimbuří, een granietformatie boven Bílý Potok.
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Het IJzergebergte[1] (Tsjechisch: Jizerské hory; Duits: Isergebirge; Pools: Góry Izerskie) is een deel van de westelijke Sudeten op de grens tussen Tsjechië en Polen. Het grootste deel bestaat uit graniet en sommige delen uit basalt. Hier stroomt de rivier de Jizera. Belangrijkste stad is Jablonec nad Nisou.

De hoogste top is de Wysoka Kopa (Hinterberg, 1127 m) in Polen. Andere toppen zijn de Smrk (1124 m), Jizera (1122 m) en de Stóg Izerski (Heufuder, 1107 m). De Tafelstein/Tabulový kámen op 1072 m aan de noordkant van de Smrk is de historische grens tussen Bohemen, de Opper-Lausitz en Silezië.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Hala Izerska

De eerste bewoners gaan terug tot de prehistorie. Later kwamen de Kelten en de Germanen. In de 14de eeuw kwamen Duitstalige kolonisten hier. Er is glaswerk gevonden uit de 16de eeuw.

Bergtoppen[bewerken | brontekst bewerken]

Plaatsen[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele plaatsen in het IJzergebergte zijn Liberec, Frýdlant v Čechách, Nové Město pod Smrkem, Świeradów Zdrój, Szklarska Poręba, Desná, Tanvald en Jablonec nad Nisou.

Toerisme[bewerken | brontekst bewerken]

Rozdroże pod Cichą Równią Jizera Mountains
Rozdroże pod Cichą Równią Jizera Mountains

Het IJzergebergte kent in de winter wintersport zoals in Bedřichov. In de zomer is het een gebied om te fietsen en te wandelen. De internationale cross-countryraces Jizerská 50 en Bieg Piastów (in Polana Jakuszycka) vinden hier plaats.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Jizera Mountains op Wikimedia Commons.