ILO (motorfiets)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
ILO-98cc-tweetaktmotor uit 1934

ILO is een historisch Duits merk van inbouwmotoren en motorfietsen.

De bedrijfsnaam was Norddeutsche Maschinenfabrik GmbH, Pinneberg-Holstein (1923-1967).

De Norddeutsche Maschinenfabrik werd in 1911 opgericht door Heinrich Christiansen. Begin jaren twintig ging men tweetaktmotoren met geforceerde luchtkoeling onder de naam ILO maken. De naam ILO is ontleend aan het Esperanto en betekent "werktuig". Het merk werd vooral bekend van de productie van inbouwmotoren voor andere merken, maar tussen 1923 en 1925 werden er ook complete motorfietsen van 117, 132, 147 en 170 cc geproduceerd. Na de Tweede Wereldoorlog werd ook een tijdje complete bromfietsen gemaakt. In 1952 werd in München een dochteronderneming opgezet.

In 1957 werd het bedrijf verkocht aan de Amerikaanse Rockwell Mfg. Co. Onder de naam ILO werden nu ook kart-motoren en sneeuwscooter-motoren gemaakt. In 1967 eindigde de productie van bromfietsmotoren.

In 1977 werd het bedrijf opnieuw verkocht, ditmaal aan de Amerikaanse firma Tecumseh, die grasmaaiers maakte. In 1991 werd de productie ook bij Tecumseh gestaakt.

Door de gestileerde "I" in het logo werd in de volksmond meestal van JLO gesproken. Er werd zelfs vaak met de letters "JLO" geadverteerd.

Spot- en bijnamen[bewerken | brontekst bewerken]

  • ILO-48cc- en 60cc-hulpmotor vanaf 1926: Biefstukwarmer
  • Je Loopt je een Ongeluk
  • Jaren Lang Onderhoud

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie ILO-Motorenwerke van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.