Ibrahim Ismail Chundrigar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ibrahim Ismail Chundrigar
Ibrahim Ismail Chundrigar
Geboren 15 september 1897
Ahmedabad (Brits-Indië)
Overleden 26 september 1960
Londen, Groot-Brittannië
Politieke partij Moslimliga
5e premier van Pakistan
Aangetreden 17 oktober 1957
Einde termijn 17 oktober 1957
Voorganger Huseyn Shaheed Suhrawardy
Opvolger Feroz Khan Noon
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Ibrahim Ismail Chundrigar (Ahmedabad (Brits-Indië), 15 september 1897Londen (Groot-Brittannië), 26 september 1960) was een Pakistaans politicus. Hij was in 1957 premier van het land.

Chundrigar studeerde aan de Universiteit van Bombay. Hij was actief binnen de Moslimliga en raakte in de jaren dertig van de twintigste eeuw langzaam betrokken bij de top van de partij. Hij werd op verzoek van Mohammed Ali Jinnah in 1937 voorzitter van de Moslimliga in Bombay. Deze functie bleef hij bekleden tot 1946. Ten tijde van de opdeling van Brits-Indië werd Chundrigar gevraagd om zitting te nemen in de interim-regering. Hij werd minister van Handel. In een later stadium was hij ambassadeur in Afghanistan, gouverneur van de provincie Khyber-Pakhtunkhwa, gouverneur van West-Punjab en minister van Justitie.

In oktober 1957 legde Huseyn Shaheed Suhrawardy binnen een jaar zijn ministerschap neer, omdat hij zich niet langer gesteund wist door president Iskandar Mirza. Na zijn aftreden schoof Mirza Chundrigar naar voren als interim-premier. Hij stond aan het hoofd van een regering van de Moslimliga, de Republikeinse Partij, de Nizam-i-Islam-partij en de Sramik-partij. Zijn regering kwam echter al snel ten val, omdat er een conflict uitbrak met de Republikeinse Partij over een wijziging van de Kieswet. Chundrigar bleef daarom maar twee maanden aan als premier.