Ida Peerdeman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ida Peerdeman
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Isje Johanna Peerdeman
Geboren 13 augustus 1905
Alkmaar
Overleden 17 juni 1996
Amsterdam
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Religie Rooms-katholiek
Beroep zieneres
Portaal  Portaalicoon   Religie

Isje Johanna (Ida) Peerdeman (Alkmaar, 13 augustus 1905Amsterdam, 17 juni 1996) was een Nederlandse Rooms-katholieke zieneres.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat het gezin Peerdeman in 1913 naar Amsterdam verhuisd was, claimde Ida al in 1917,[1] in de periode van de Mariaverschijningen in Fátima, een drietal verschijningen van een vrouw in wie zij de Heilige Maagd Maria meende te herkennen. Deze beweringen werden in die tijd, mede op advies van haar geestelijk raadsman, stilgehouden. Wat later zei Peerdeman ook te maken te hebben met poltergeist-achtige verschijnselen, in verband waarmee er, overigens zonder blijvend effect, exorcisme op haar werd toegepast. Deze verschijnselen beweerde zij ook in haar latere leven te hebben gehad.

Peerdeman werd in rooms-katholieke kring vooral bekend vanwege de door haar gerapporteerde Mariaverschijningen in de periode 1945–1959;[1][2] bij deze gelegenheden 'kreeg zij ook boodschappen door', die door haar zus in een schrift werden genoteerd (en later ook zijn gepubliceerd), en een speciaal voor de wereldvrede bestemd gebed. Naar aanleiding van deze verschijningen werd in de Amsterdamse Diepenbrockstraat de kapel Maria Vrouwe van alle Volkeren opgericht. Aanvankelijk stond de Rooms-Katholieke Kerk zeer sceptisch tegenover deze verschijningen; ook in de katholieke pers werd Peerdeman veelal als hysterica afgeschilderd.

Een door het bisdom Haarlem ingesteld persoonlijk onderzoek bracht echter aan het licht dat zij een normale persoonlijkheid had en vrijwel geen fantasie. De latere Haarlemse bisschoppen Henny Bomers (1983-1998) en Jos Punt, in wier bisdom deze verschijningen hadden plaatsgevonden, toonden een welwillender houding. In de uitvaartmis van Peerdeman in 1996 ging mgr. Bomers dan ook voor. Uiteindelijk werden de verschijningen door mgr. Punt, die Bomers inmiddels had opgevolgd als bisschop van Haarlem, in 2002 als authentiek erkend. Het Vaticaan beschouwt de verschijningen echter als niet van bovennatuurlijke oorsprong en heeft meerdere keren opgeroepen om de verspreiding van deze devotie tegen te gaan. Op 30 december 2020 publiceerde bisschop Jan Hendriks, de opvolger van mgr. Punt als bisschop van Haarlem-Amsterdam, na raadpleging van de Congregatie voor de Geloofsleer een verklaring waarin de devotie van de Vrouwe van alle Volkeren werd toegestaan, inclusief de bijbehorende afbeelding en gebed. De Mariaverschijningen werden echter nog steeds niet als bovennatuurlijk erkend.[3]

Tegen het einde van haar leven gaf Peerdeman aan Mohamed el-Fers – als enige journalist in vijftig jaar – toestemming haar te interviewen, op voorwaarde dat het verhaal hiervan pas na haar dood zou worden gepubliceerd. Het interview met de zieneres verscheen op een dvd die voor het eerst werd vertoond in 2005 tijdens de 7e Internationale Gebedsdag in de Amsterdamse RAI, voor ruim 10.000 toeschouwers. Op basis van dit interview was eind juni 2002 (kort na de kerkelijke erkenning van de verschijningen) ook al een uitgebreid stuk in het weekblad De Groene Amsterdammer verschenen.[4]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]