Il Milione

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Il Milione
Voorblad oud-Franse editie van Il Milione, ca. 1410-1412
Oorspronkelijke titel Il Milione / Le Divisement dou monde
Auteur(s) Rustichello van Pisa en Marco Polo
Redacteur Rustichello van Pisa
Land Republiek Venetië, Italië
Taal Latijn, Oudfrans, Venetiaans, Castiliaans, Catalaans, Portugees en Tsjechisch
Oorspronkelijke taal Italiaans / Franco-Venetiaans
Onderwerp Ontdekkingsreizen in Azië, Koeblai Khan
Genre Reisverslag
Oorspronkelijk uitgegeven ca. 1299/1300
Medium Manuscript
Pagina's 700
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
Il Milione

Il Milione (Franco-Venetiaans: Le Divisement dou monde; Frans: Le Livre des merveilles du monde; Nederlands: De wonderen van de Oriënt. Il Milione) is een reisverslag uit de 13e eeuw, oorspronkelijk opgetekend in 1298 door Rustichello van Pisa aan de hand van de verhalen van de Venetiaanse wereldreiziger Marco Polo (1254 – 1324). Deze had tussen 1271 en 1295 met zijn vader Niccolò en oom Matteo Polo in Europa grotendeels onbekende gebieden in Azië verkend. In dienst van de Mongoolse heerser Kubilai Khan ondernam Marco Polo verschillende missies naar afgelegen gebieden van diens rijk.

Na terugkeer in Venetië ontmoette Marco Polo de romanschrijver Rustichello van Pisa toen beiden in 1298 krijgsgevangenen waren in Genua. In de periode tot hun vrijlating in de zomer van 1299 werkten ze samen aan de optekening van Marco Polo's verhalen over de landen en volken van Perzië, China en Indië. Het boek is opgezet als een geografisch werk, waarbij de beschrijving van de door Marco Polo bezochte gebieden als kapstok diende voor de vermelding van tal van wetenswaardigheden over het oosten.

Het oorspronkelijke manuscript van Il Milione is verloren gegaan. Het boek is echter veelvuldig gekopieerd in de late middeleeuwen. Er zijn circa honderdvijftig middeleeuwse manuscripten van het boek teruggevonden, met versies in het Latijn, Oudfrans, Venetiaans, Castiliaans, Catalaans, Portugees en Tsjechisch. Il Milione was populair als een boek met wonderlijke vertellingen, maar had in het tijdperk van de ontdekkingsreizen ook grote invloed op het geografisch wereldbeeld van de Europeanen. Christoffel Columbus was bijvoorbeeld een verwoed lezer van het boek en gebruikte het om zijn plannen voor een westwaartse route naar Azië te onderbouwen.

Literatuur en bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Delle meravigliose cose del mondo, 1496
  • Larner, John (1999) Marco Polo and the Discovery of the World Londen: Yale University Press ISBN 9780300079715
  • Olschki, Leonardo (1960) Marco Polo's Asia: Introduction to his 'Description of the World' called 'Il Milione' Berkeley: University of California Press ISBN 9780520009752
  • Polo, Marco (2008) De wonderen van de Orient. Il Milione (vertaald door Anton Haakman) Amsterdam: Athenaeum Polak Van Gennep ISBN 9789025364144

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Il milione van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina The Travels of Marco Polo op Wikisource.