In den vergulden Turk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
2018-11-24 In den vergulden Turk (Breestraat 84 Leiden)

Het gebouw "In den vergulden Turk" is een monument in Leiden, gebouwd in de stijl van het Hollands classicisme. Het gebouw was in 1673 voltooid. Het gebouw maakte vanaf 1962 deel uit van het warenhuis Vroom & Dreesmann.[1]

In het fronton staan enkele beelden van de hand van Pieter Xavery. Deze zijn van links naar rechts: de Romeinse god Neptunus, een Turk en de Romeinse god Mercurius. Het gebouw werd gebouwd voor de kooplieden Le Pla, uit het oosten. Vandaar dus ook het beeld van de koopman in het midden van het fronton. De beelden van de goden van de zee (Neptunus) en de handel (Mercurius) symboliseren de overzeese handel. De goden zijn te herkennen aan de drietand van Neptunus en de caduceus van Mercurius.

De klassieke bouwstijl van het gebouw komt tot uiting in de pilasters met Composiete kapitelen, en vooral aan het met beelden versierde fronton. De naam van het gebouw staat als tekst op het doorlopende fries en luidt "In den vergulden Turk".

Trivia[bewerken]

Op 26 augustus 1910 hebben Gustav Mahler en Sigmund Freud met elkaar door Leiden gewandeld. Ze hebben toen in het hier destijds gevestigde café-restaurant afgesproken, en zijn hun wandeling hier begonnen. De reden dat dit in Leiden plaatshad, was dat Freud in Katwijk aan Zee op vakantie was. Mahler is toen per trein uit Wenen gekomen. Na het gesprek ging Mahler weer rechtstreeks terug naar Wenen.