Naar inhoud springen

Inbussleutel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Sil10napel (overleg | bijdragen) op 10 apr 2020 om 12:48.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Inbussleutels van verschillende grootte
Gebruik van inbussleutel in combinatie met ringsleutel en steeksleutel

Een inbussleutel (ook wel binnenzeskantstiftsleutel) is een stuk gereedschap waarmee inbusschroeven los- en vastgedraaid kunnen worden.

De inbussleutel bestaat een zeshoekig stalen staafje dat meestal in de vorm van een L gebogen is. Afhankelijk van de beschikbare ruimte en de kracht die nodig is, kan het ene of het andere uiteinde van de sleutel worden gebruikt.

Standaardmaten in het metriek stelsel zijn: 1, 1½, 2, 2½, 3, 4, 5, 6, 8 en 10 mm. Er zijn ook tussenmaten verkrijgbaar. De maat geeft de afstand tussen twee zijden die parallel lopen aan.

Uitvoering

Behalve de gebogen inbussleutel is er een uitvoering met dwars geplaatste handgreep. Hiermee kan meer kracht worden gezet. Ook is er een model verkrijgbaar dat beschikt over een heft, zoals bij een schroevendraaier. Daarnaast kunnen inbussleutels voorzien zijn van een zogenoemde kogelkop, waardoor het schroeven onder een hoek mogelijk is. De kogelkop bestaat ook met klemring om de bout aan de inbussleutel vast te klemmen tijdens moeilijk bereikbare montagewerkzaamheden (bijvoorbeeld bij aanbrengen in een verdiept gat). Nadeel van de kogelkop is dat deze minder belastbaar is.

Etymologie

De inbussleutel werd in 1936 gepatenteerd door het Duitse bedrijf Bauer & Schaurte Karcher. De naam bestaat uit de beginletters van Innensechskantschraube Bauer und Schaurte.

Vaak wordt de foutieve naam 'imbus' gebruikt. Deze vorm komt voort uit natuurlijke processen in de taal (zie nasale assimilatie).

IKEA-sleutel bij zelfbouwmeubels

Bij zelfbouwmeubels, zoals van het Zweedse bedrijf IKEA, wordt vaak een inbussleutel geleverd. Men gaat ervan uit dat de zelfbouwer wel beschikt over een hamer en een gewone schroevendraaier, maar niet over een inbussleutel. Het inbussleuteltje van IKEA, type Nyckel #100001 (4 mm) en #10002 (5 mm), wordt ook wel IKEA-sleutel of IKEA-sleuteltje genoemd.[1][2][3] Vanaf 2014 is Ikea begonnen met de overstap naar nieuwe manieren van montage, zoals steekverbindingen.[4][5] Hiermee is, voor de nieuwe serie meubels, een einde gekomen aan de inbussleutel.