Indian Museum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Indian Museum
ভারতীয় জাদুঘর
Tuin van het museum
Locatie Calcutta, India
Opgericht 1814
Personen
Directeur Anup K Matilal
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Indian Museum (Bengaals: ভারতীয় জাদুঘর) is een museum in Kolkata, de tweede stad van India. Het is een van de oudste museums ter wereld. Het is een autonome organisatie die valt onder het Indiase ministerie van cultuur.

Het museum bevat een zeldzame verzameling van antiek, harnassen en ornamenten, fossielen, skeletten, mummies en schilderijen. Er zijn zes afdelingen: kunst, archeologie, antropologie, geologie, zoölogie, en economische botanie. De afdelingen zijn zelf weer onderverdeeld in 35 galerijen.

Geschiedenis[bewerken | bron bewerken]

Het museum werd opgericht in 1814 door Dr Nathaniel Wallich, een Deense botanicus. Het was destijds het eerste dergelijke museum in Azië. Het museum ontstond uit de Asiatic Society van Bengal, opgericht door Sir William Jones in 1784. Het museum kreeg van de overheid de benodigde ruimte toegewezen.

In februari 1814 schreef Dr. Nathaniel Wallich een brief waarin hij pleitte voor de oprichting van een museum in Calcutta. Dit museum moest volgens hem twee afdelingen krijgen: een voor archeologie, techniek en etnologie, en een voor geologie en zoölogie. Wallich zou zelf zorg dragen voor die tweede afdeling.

Het museum werd aanvankelijk gefinancierd door de Asiatic Society, maar geleidelijk nam de overheid dit over. In 1875 kreeg het museum een groter gebouw toegewezen.[1] In 1879 ontving het een deel van de collectie van het India Museum (South Kensington) toen die collectie werd verspreid over andere musea.[2]

In 1916 ontstond uit de afdelingen zoölogie en antropologie de Zoological Survey of India.[3]

Collecties[bewerken | bron bewerken]

De huidige collectie van het museum omvat onder andere: een Egyptische mummie, de boeddhistische stoepa van Bharhut, een verzameling meteorieten, fossielen en skeletten van dinosauriërs en andere prehistorische dieren, en een kunstverzameling.

Afbeelding[bewerken | bron bewerken]

Externe links[bewerken | bron bewerken]