Indonesische Overzeese Bank

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

N.V. De Indonesische Overzeese Bank (Indover Bank) was een Nederlandse bank met haar hoofdvestiging aan de Stadhouderskade in Amsterdam. Indover Bank was een volledige dochter van de Bank Indonesia, de centrale bank van Indonesië. Beide banken zijn voortgekomen uit de in 1828 opgerichte Javasche Bank, die na de Tweede Wereldoorlog werd genationaliseerd. De Amsterdamse bank is in 1965 opgericht als rechtsopvolger van het Nederlandse filiaal van de Bank Indonesia. De bank had tevens een filiaal aan een van de grachten, waarschijnlijk de Keizersgracht.

Op 6 oktober 2008[1] is de noodregeling van toepassing verklaard.[2] Op 1 december 2008 is de bank failliet verklaard.[1] Op dat moment hadden rekeninghouders 11 miljoen euro aan tegoeden die vielen onder het depositogarantiestelsel (een maximaal tegoed van € 40.000 kreeg een uitkering van € 38.000 euro).

Door een wijziging in de Indonesische wetgeving in 2004 moest de Bank Indonesia haar dochter vóór 15 januari 2009 verkopen, omdat commerciële activiteiten voortaan waren verboden. De verkoop aan een Indonesische commerciële bank is mislukt. Een reddingsplan van 546 miljoen euro werd door het Indonesische parlement niet goedgekeurd. Daarna koos de Bank Indonesia voor liquidatie[3] van de dochter, maar dat is toch uitgelopen op een faillissement. De curatoren gaven aan dat ze van plan waren om de tekorten op Bank Indonesia te verhalen.[4]