Inspecteur Lestrade

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
G. Lestrade
Inspecteur Lestrade arresteert een verdachte
Inspecteur Lestrade arresteert een verdachte
Debuut Een studie in rood
Bedacht door Arthur Conan Doyle
Persoonsinformatie
Geslacht Man
Geboorteland Verenigd Koninkrijk
Nationaliteit Brits
Beroep Inspecteur voor Scotland Yard
Titel Inspecteur
Portaal  Portaalicoon   Media

Inspecteur Lestrade (uitspraak "leh-STRADE") is een personage uit de Sherlock Holmes-verhalen geschreven door Arthur Conan Doyle. Hij is een detective voor Scotland Yard. Doyle baseerde het personage op een kennis van de University of Edinburgh.

Lestrades voornaam is niet bekend, maar in het verhaal "The Adventure of the Cardboard Box" wordt onthuld dat zijn voornaam in elk geval begint met een G. Zijn uiterlijk wordt omschreven als “klein van stuk, met een ratachtig gezicht en donkere ogen”.

Profiel[bewerken]

In de Londense media wordt Lestrade vaak aangeduid als een van de beste detectives van Scotland Yard. Hoewel hij al 20 jaar ervaring heeft als detective, heeft hij zijn faam vooral te danken aan het feit dat Holmes Lestrade vaak toestaat met de eer te strijken nadat hij een zaak heeft opgelost. Holmes heeft Lestrade net als veel andere detectives niet echt hoog in aanzien staan, daar hij vrijwel geen talent heeft voor het oplossen van misdaden. Hij doet alles volgens het boekje, en mist daardoor veel aanwijzingen. Hij is echter wel zeer gedreven, wat volgens Holmes een van z’n weinige goede aspecten is. Lestrades conventionele methodes botsen vaak met Holmes' methodes voor het oplossen van een misdaad. In de loop der jaren verandert zijn houding tegenover Holmes echter, en uiteindelijk komt hij Holmes zelfs geregeld opzoeken voor hulp.

Lestrades persoonlijkheid vertoont een aantal tegenstrijdigheden. Hij is doorgaans kalm, maar verliest snel zijn geduld in het bijzijn van Holmes.

In andere boeken[bewerken]

De schrijver M. J. Trow schreef een serie van 16 boeken waarin Lestrade centraal staat, beginnend met The Adventures of Inspector Lestrade in 1985. In deze verhalen wordt Lestrade neergezet als een redelijk competente detective. In de verhalen heeft hij de voornaam Sholto.

Het personage Lestrade is ook gebruikt door andere auteurs in hun boeken over Sherlock Holmes.

In andere media[bewerken]

Lestrade komt ook veel voor in verfilmingen en andere bewerkingen van de Sherlock Holmes-verhalen. In deze bewerkingen worden zijn onbekwaamheid als detective en zijn gebrek aan geduld voor Holmes vaak extra sterk benadrukt.

In de animatieserie Sherlock Holmes in the 22nd Century komt een nakomeling van Lestrade voor: inspecteur Beth Lestrade.