Professor Moriarty

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
James Moriarty
Pd Moriarty by Sidney Paget.gif
Debuut The Final Problem
Bedacht door Arthur Conan Doyle
Persoonsinformatie
Geslacht Man
Geboorteland Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Nationaliteit Brits
Beroep Meestercrimineel
Titel Professor
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Professor James Moriarty is een personage in de verhalen over detective Sherlock Holmes van Arthur Conan Doyle. Hoewel Moriarty slechts in twee van de Sherlock Holmes-verhalen verscheen, wordt hij over het algemeen beschouwd als de grootste tegenstander van Holmes. Ook wordt hij vaak gezien als het eerste voorbeeld van een superschurk. In vijf andere verhalen haalt Holmes herinneringen aan Moriarty op.

Moriarty wordt door Holmes zelf omschreven als de “Napoleon van de misdaad”.

Rol in de verhalen[bewerken]

Moriarty maakt zijn debuut in het korte verhaal The Final Problem, gepubliceerd in het boek De memoires van Sherlock Holmes.

Moriarty wordt ook genoemd door Holmes in de verhalen The Empty House (dat een direct vervolg is op the Final Problem), The Norwood Builder, The Missing Three-Quarter, The Illustrious Client, en His Last Bow.

Moriarty doet als laatste mee in de roman De vallei der verschrikking, die zich chronologisch gezien afspeelt vóór The Final Problem.

De twee verhalen waarin Moriarty voorkomt worden beide verteld door Dr. Watson. Hij krijgt Moriarty zelf nooit goed te zien, maar vangt enkel even een glimp van hem op in The Final Problem. Watsons omschrijving van Moriarty’s uiterlijk is dan ook gebaseerd op wat Holmes hem naderhand heeft verteld.

Biografie[bewerken]

In de roman De vallei der verschrikking is Moriarty van plan een moord te laten plegen, terwijl Sherlock Holmes Moriarty's agenten probeert tegen te houden. Moriarty en Holmes komen elkaar in het verhaal niet tegen, maar Moriarty stuurt Holmes wel een brief.

In the Final Problem staat Holmes op het punt om een fatale slag toe te brengen aan Moriarty’s criminele organisatie. Moriarty probeert daarom Holmes uit de weg te laten ruimen. Holmes is derhalve gedwongen Engeland te verlaten en naar het vasteland van Europa te vluchten. Moriarty kan ontsnappen wanneer zijn bende wordt ingerekend, en achtervolgt Holmes naar de Reichenbachwaterval. Daar vechten de twee het uit. Watson concludeert uit de sporen dat beide in het ravijn zijn gevallen.

Conan Doyle schreef dit omdat het lezerspubliek meer verhalen over Sherlock Holmes wilde, terwijl hij zelf geen zin meer had om meer verhalen over Holmes te schrijven. Het was echter vergeefs en na enige tijd voelde Conan Doyle zich gedwongen nieuwe avonturen te bedenken. Hij schreef toen dat Holmes zijn dood slechts in scène had gezet.

Rol in andere media[bewerken]

Daar Moriarty wordt gezien als Holmes’ aartsvijand, komt het personage in talloze films, toneelstukken en televisieseries over Holmes voor. Tevens hebben veel andere auteurs hem gebruikt als tegenstander voor Holmes in hun verhalen over de beroemde detective.

Verder komt het personage ook voor in films en televisieseries die niet direct zijn gebaseerd op de Sherlock Holmes-verhalen. Enkele voorbeelden hiervan zijn Star Trek: The Next Generation, de stripserie The League of Extraordinary Gentlemen en de gelijknamige film.

Externe links[bewerken]