Integriteit (persoon)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Integriteit is de persoonlijke eigenschap, karaktereigenschap, van een individu die inhoudt dat de betrokkene eerlijk en oprecht is en niet omkoopbaar. De persoon beschikt over een intrinsieke betrouwbaarheid, zegt wat zij/hij doet, en doet wat zij/hij zegt - en houdt dus woord, heeft geen verborgen agenda en veinst geen emoties. Een persoon met deze eigenschappen wordt integer genoemd. Een integer persoon zal haar/zijn doen niet laten beïnvloeden door oneigenlijke zaken.

Personen[bewerken | brontekst bewerken]

Een karaktereigenschap is iets subjectiefs. Er bestaat vaak een min of meer collectief gedragen beeld van wat het begrip integer inhoudt. Min of meer, want het bestempelen van iemand als integer kan ook op controverses stuiten. Wat de een beschouwt als betrouwbaar, kan anders worden ervaren door een ander. Daarnaast komt het soms voor dat publieke figuren, in politiek, amusementswereld, etc., die in brede kring worden ervaren als integer door nieuwe feiten, zoals een verandering van werkgever, 'door de mand vallen en vervolgens veel kritischer beoordeeld worden door de publieke opinie.

Integriteit wordt in de ethiek gezien als een deugd, een positieve karaktertrek van een persoon. Mensen kunnen meer dan een deugd hebben en wat als integer of verantwoordelijk wordt ervaren, kan naar tijd en plaats in accent verschillen. Een integere persoon in relatie tot werk of het openbaar bestuur is iemand die zich houdt aan de waarden en regels die daarvoor gelden. Volgens sommigen kan 'rechtsstatelijkheid' worden gezien als een deugd voor organisaties en de mensen die er werken. Hiermee wordt bedoeld dat regels en beginselen van de rechtsstaat als leidraad kunnen dienen voor integer handelen.

Binnen bedrijven[bewerken | brontekst bewerken]

In bedrijven en bij overheidsorganisaties ziet soms een compliance officer toe op de integriteit en is een vertrouwenspersoon aanwezig waar medewerkers met vragen en problemen op het gebied van integriteit terechtkunnen. Voorbeeld: is het aannemen van een relatiegeschenk of een kerstpakket van een klant schadelijk voor de reputatie van de organisatie? Zo'n vertrouwenspersoon is een nuttig middel om integriteit te bevorderen, maar zeker niet genoeg. Bij integriteit gaat het om meer dan om het aannemen van zakelijke geschenken en etentjes, en veel vormen van machtsmisbruik kunnen door zo een vertrouwenspersoon niet worden tegengegaan. Daarom moet vooral de leiding van de organisatie waken voor inbreuken op de integriteit en zelf het goede voorbeeld geven.

Relevante begrippen[bewerken | brontekst bewerken]