Naar inhoud springen

Interiors

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Interiors
Regie Woody Allen
Producent Robert Greenhut
Charles H. Joffe
Gordon Willis
Scenario Woody Allen
Hoofdrollen Diane Keaton
Mary Beth Hurt
Kristin Griffith
Geraldine Page
Montage Ralph Rosenblum
Cinematografie Gordon Willis
Distributie United Artists
Première 2 augustus 1978
Genre drama
Speelduur 99 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 10.000.000
Opbrengst $ 10.430.000
Gewonnen prijzen 8
Overige nominaties 11
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Woody Allen in 2006

Interiors is een Amerikaans filmdrama uit 1978 van regisseur en scenarist Woody Allen. De film gaat over drie zusters die worstelen met de scheiding van hun ouders. De hoofdrollen worden vertolkt door onder anderen Diane Keaton, Mary Beth Hurt en Kristin Griffith.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Eve en Arthur liggen in echtscheiding, en hun drie dochters, Renate, Joey en Flyn worden geconfronteerd met de gevolgen. Hun moeder Eve is een koele vrouw, een interieurarchitect die alles op orde wil hebben. Ze gelooft geen seconde dat de proefscheiding permanent is. Vader Arthur is advocaat en een flamboyante man die inmiddels een warmbloedige weduwe heeft gevonden en de scheiding wil doorzetten. De dochters worden heen en weer geslingerd tussen de vader en de moeder en dat terwijl ze zelf de nodige problemen hebben. Renate is een succesvolle dichter, maar is gehuwd met de alcoholistische Frederick, een mislukte schrijver, die het niet kan verkroppen dat zijn vrouw meer succes heeft dan hij. Joey is gelukkig getrouwd met de documentairemaker Mike. Ze moeten de eindjes aan elkaar knopen, met name omdat Joey's acteercarrière niet van de grond komt. Dit is anders bij Flyn, zij is juist succesvol als actrice, maar speelt mee in uitermate goedkope en slechte tv-producties. De familie komt samen in het buitenverblijf van Eve en Arthur. Daar barst de bom als Arthur zijn nieuwe vriendin, Pearl, meeneemt en aankondigt met haar te gaan trouwen. Eve kan het niet verdragen dat haar huwelijk is mislukt en pleegt zelfmoord door de zee in te lopen.

Acteur Personage
Diane Keaton Renate
Kristin Griffith Flyn
Mary Beth Hurt - Joey
Geraldine Page Eve
E.G. Marshall Arthur
Richard Jordan Frederick
Sam Waterston Mike
Maureen Stapleton - Pearl

Interiors was de eerste echte dramafilm van Allen. Dit is een duidelijke stijlbreuk met de films die Allen eerder maakte. Hoewel er in de voorgaande films (met name bijvoorbeeld Annie Hall) ook drama voorkomt, ligt de nadruk daar toch nog veelal op de komedie. Bij Interiors ontbreekt echter de humor volkomen. Dit wordt benadrukt door het feit dat Allen geen rol in de film speelt.

De film is opgenomen in zwart-wit, wat de somberheid nog meer doet uitkomen en kenmerkt zich door een zorgvuldig gebruik van 'ruimtes'. Het lijkt of de familie zich voortdurend beweegt in hun eigen micro-kosmos, waar geen enkel ander personage voorkomt. De enige warmte in de film komt van Pearl, de nieuwe vriendin van Arthur. Ze lacht, danst en probeert de kille familie leven in te blazen. De film lijkt beïnvloed door de films van Allens grote voorbeeld Ingmar Bergman en geeft een uiterst cynisch beeld van de New Yorkse kunstenaarswereld. Er zijn maar weinig aardige karakters in deze film. Renate is al even koel en kil als haar moeder, haar man Frederick schrijft giftige stukjes over andere schrijvers in de krant en probeert het zusje van zijn vrouw te versieren. Mike en Joey lijden onder het uitblijven van succes en Flyn haat haar nietszeggende films waarin ze nauwelijks hoeft te acteren. Alle hartelijkheid tussen de familieleden is verdwenen. De ban wordt uiteindelijk verbroken door de komst van Pearl die de anderen leert dat het leven ook leuk kan zijn. Voor Eve is het echter te laat, het ‘interieur’ dat ze zo nauwkeurig had opgebouwd, haar huwelijk, blijkt een lege huls, een kille lege ruimte die iedereen heeft verlaten.

Prijzen en nominaties

[bewerken | brontekst bewerken]
jaar prijs categorie genomineerde(n) uitslag
1978 NYFCC Award beste vrouwelijke bijrol Maureen Stapleton gewonnen
LAFCA Award beste vrouwelijke bijrol Maureen Stapleton gewonnen
1979 Academy Award Beste actrice Geraldine Page genomineerd
Beste vrouwelijke bijrol Maureen Stapleton
Beste Art Direction-Set Decoration Mel Bourne, Daniel Robert
Beste regisseur Woody Allen
Beste script Woody Allen
BAFTA Film Award beste vrouwelijke bijrol Geraldine Page gewonnen
Most Promising Newcomer to Leading Film Roles Mary Beth Hurt genomineerd
Fotogramas de Plata Beste buitenlandse filmacteur Diane Keaton gewonnen
Golden Globe Beste regisseur – film Woody Allen genomineerd
Beste filmactrice – drama Geraldine Page
Beste filmactrice in een bijrol Maureen Stapleton
Beste scenario – film Woody Allen
KCFCC Award beste actrice Geraldine Page gewonnen
Beste regisseur Woody Allen
Beste film -
Sant Jordi Beste buitenlandse film Woody Allen gewonnen
WGA Award Beste drama, direct geschreven voor een film Woody Allen genomineerd