International Age Rating Coalition

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Logo van de IARC

De International Age Rating Coalition (IARC; vertaald: Internationale leeftijdsclassificatie-coalitie) is een internationale coöperatie van verschillende verantwoordelijke organisaties voor leeftijdsbeoordelingen, die een uniform geregeld, globaal systeem voor een wereldwijde leeftijdsbeoordeling voor digitaal aangeboden apps en spellen biedt. Met het in 2013 geïntroduceerde IARC-systeem kunnen spelontwikkelaars door middel van het invullen van een vragenlijst de verschillende leeftijdsbeoordelingen voor meerdere gebieden en platformen voor hun product genereren.

Procedure[bewerken]

Met het IARC-systeem kunnen voor het eerst verschillende leeftijdsbeoordelingen in een uniform proces op globaal niveau voor online games en apps uitgevoerd worden. Spelontwikkelaars dienen hun spel of app in het systeem van het betreffende app-platform in. Het app-platform moet bij de IARC aangesloten zijn en het classificatieproces geïntegreerd hebben, zoals de Google Play Store[1], de Firefox Marketplace[2], de Windows Store en de Nintendo eShop. De ontwikkelaars vullen een vragenlijst met inhoudelijke vragen over hun product in. Het gebruik van het IARC-systeem is voor ontwikkelaars gratis. De in te vullen vragenlijst geeft aan het einde de leeftijdbeoordelingen van de verschillende organisaties weer. Er wordt dus op de culturele normen en de criteria van de verschillende regio's gelet. De verschillende leeftijdbeoordelingen en andere informatie-elementen intrigeert het platform in zijn productbeschrijving. De regionale organisaties controleren deze IARC-classificaties.

Bij de IARC aangesloten organisaties[bewerken]

De volgende regionale organisaties die verantwoordelijk zijn voor de classificatie van leeftijdsbeoordelingen zijn bij de IARC aangesloten:

Referenties[bewerken]

  1. Inhoudsclassificaties voor apps en games, Google Play Store, geraadpleegd op 11 juni 2015.
  2. (en) Obtaining a rating for your app, Mozilla Developer Network, geraadpleegd op 11 juni 2015.

Externe links[bewerken]