Interplanetair internet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dit artikel komt mogelijk voor verwijdering in aanmerking.
Het overleg hierover wordt gevoerd op deze discussiepagina. Iedereen is welkom daaraan bij te dragen. Zie voor meer informatie: Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst.
Voel je vrij het artikel te bewerken. Haal de pagina echter niet leeg en verwijder deze boodschap niet voordat de discussie gesloten is.

Het interplanetair internet verwijst naar een voorgestelde netwerktechnologie die bedoeld is om communicatie tussen ruimtemissies, satellieten en eventuele toekomstige kolonies op andere planeten te faciliteren. Het idee is om een soort gedecentraliseerd netwerk te creëren dat kan functioneren over de enorme afstanden in de ruimte, waarbij gebruik wordt gemaakt van technologieën en protocollen die bestand zijn tegen de unieke uitdagingen van de ruimteomgeving, zoals extreme vertraging in de signaaloverdracht en frequente onderbrekingen.

Een sleutelfiguur in de ontwikkeling van dit concept is Vinton Cerf, een van de grondleggers van het internet op aarde, die samen met NASA werkt aan het ontwerp van een robuust communicatienetwerk voor interplanetaire missies. Dit netwerk maakt gebruik van het Delay/Disruption Tolerant Networking (DTN) protocol, dat in staat is om efficiënt data te verzenden over grote afstanden en door moeilijke omstandigheden die typisch zijn voor de ruimte, zoals de afwezigheid van een continue signaalverbinding.

Het doel van het interplanetair internet is om een betrouwbaar en uitbreidbaar netwerksysteem te ontwikkelen dat ondersteuning biedt voor toekomstige verkenning van de ruimte, wetenschappelijk onderzoek en mogelijk zelfs dagelijkse communicatie tussen de aarde en objecten of kolonies in de ruimte.