Inuit Circumpolar Council

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Inuit Circumpolar Council (ICC) is een multinationale niet-gouvernementele organisatie (NGO) die 150.000 Inuit (vaak aangeduid als Eskimo) vertegenwoordigt in de Verenigde Staten, Canada, Groenland en Rusland. Oorspronkelijk stond de ICC bekend als de Inuit Circumpolar Conference. In juni 1977 werd de conferentie voor het eerst georganiseerd en om de vier jaar wordt er een Algemene Vergadering gehouden. De Inuit Circumpolar Council is een van de zes Arctische inheemse gemeenschappen met een status van permanent deelnemer aan de Arctische Raad.

Achtergrond[bewerken]

Kaart met de locatie van de ICC-leden

De Inuit bevolking omvat de volgende groepen en regio's:

Naar al deze volkeren wordt soms gezamenlijk verwezen met de exoniem Eskimo, waarvan het wordt afgekeurd door veel van de Inuit, met name in het oosten van Canada. De ICC gebruikt de term Inuit om naar iedereen te verwijzen, hetgeen zijn eigen problemen heeft. Een van die problemen is een administratief probleem. Wordt een Inuk in de Verenigde Staten beschouwd als "Native American" of "Alaskan Native"? Of moeten ze worden beschouwd als "Aboriginal American", "Other" of simpelweg niet in aanmerking genomen? De Yupik van zowel Alaska en Rusland vinden het over het algemeen niet fijn Inuit genoemd te worden, hetgeen geen woord is in de taal Yupik noch een woord dat ze gebruiken om zichzelf te beschrijven. Ze geven de voorkeur aan Yupik, maar tolereren Eskimo.[1]

Structuur en functies[bewerken]

De belangrijkste doelen van de organisatie zijn om de eenheid te versterken tussen de Inuit, om hun rechten en belangente bevorderen en zorg te dragen voor de ontwikkeling van de cultuur van de Inuit.

Structureel is de organisatie opgebouwd uit vier afzonderlijke kantoren in elk van de vier Inuit naties, gecharterd op individuele basis onder hun nationale regels. De voorzitters van ICC Rusland, ICC Alaska, ICC Canada en ICC Groenland, samen met een Uitvoerende Raad met een gekozen lid uit elk van de naties, vormen samen met elkaar de ICC Uitvoerende Raad die bestaat uit acht leden. De Uitvoerende Raad wordt voorgezeten door een internationale voorzitter (voorheen internationale president - de titel werd veranderd in 2002).

ICC houdt om de vier jaar een Algemene Vergadering waarbij Inuit uit de hele noordelijke regio worden samengebracht om te spreken over kwesties voor hun gemeenschappen van internationaal belang, om een richting te geven aan de werkzaamheden van de organisatie voor de komende vier jaar en het verdelen van de verantwoordelijkheid voor de verschillende gebieden tussen de nationale bureaus. Afgevaardigden van de vergadering benoemen een internationale voorzitter van het gastland van de Algemene Vergadering gastland, samen met de leden van de Uitvoerende Raad, en ontwikkelen beleid en resoluties voor de komende termijn.

De Algemene Vergadering en daarmee de internationale toewijzing van de voorzitter, rouleert vierjaarlijks tussen de vier Inuit naties op de Algemene Vergaderingen. Op de Algemene Vergadering in 2002 in Kuujjuaq (Canada) werd het voorzitterschap doorgegeven van Groenland aan Canada. In 2006 werd het voorzitterschap doorgegeven aan ICC Alaska op de Algemene Vergadering in Barrow. Tijdens die vergadering werd de naam veranderd in Inuit Circumpolar Council wegens de blijvende verwarring over een organisatorische naam die meer klinkt als een vergadering in het verleden.

Externe links[bewerken]