Irina Bokova

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Irina Bokova
Irina Bokova
Irina Bokova
Algemene informatie
Volledige naam Irina Georgieva Bokova
Geboren Sofia, 12 juli 1952
Nationaliteit Bulgaarse
Beroep Directeur-generaal van de UNESCO
Overig
Politiek Bulgaarse Socialistische Partij
Handtekening
Handtekening

Irina Georgieva Bokova (Bulgaars: Ирина Георгиева Бокова) (Sofia, 12 juli 1952) is een Bulgaarse politica en huidig directeur-generaal van de UNESCO. Bokova is lid van de Bulgaarse Socialistische Partij.

Bokova studeerde in aan het Instituut voor Internationale Betrekkingen van Moskou en aan de Universiteit van Maryland. Na haar studie bekleedde ze verschillende functies op het ministerie van Buitenlandse Zaken. In het kabinet Videnov was ze minister van Buitenlandse Zaken. Tevens was zij ambassadeur in Frankrijk en Monaco.

Van 2005 tot 2009 was ze Bulgaars ambassadeur bij de UNESCO. Sinds 15 oktober 2009 is Bokova directeur-generaal van deze organisatie. Zij volgde Koïchiro Matsuura op. In de verkiezingen versloeg ze Eurocommissaris Benita Ferrero-Waldner, de Ecuadoraanse diplomaat Ivonne Baki en, in de tweede ronde, de Egyptische minister van Cultuur Farouk Hosni. Deze gedoodverfde kandidaat kwam onder vuur te liggen omdat hij ooit had gedreigd Israëlische boeken te zullen verbranden. Op 23 september 2009 versloeg Bokova hem.

In november 2013, tijdens UNESCO's Generale Conferentie (37e sessie) werd Irina Bokova herkozen voor een tweede mandaat van 4 jaar als directeur generaal. Ze werd herkozen met 160 stemmen voor, 14 tegen, en één onthouding.