Irina Bokova

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Irina Bokova
Irina Bokova in 2009
Geboren 12 juli 1952
Sofia
Handtekening Handtekening
Directeur-generaal van UNESCO
Aangetreden 15 oktober 2009
Einde termijn 15 november 2017
Voorganger Koïchiro Matsuura
Opvolger Audrey Azoulay
Minister van Buitenlandse Zaken
Aangetreden 13 november 1996
Einde termijn 13 februari 1997
Voorganger Georgi Pirinski
Opvolger Stojan Stalev
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Irina Georgieva Bokova (Bulgaars: Ирина Георгиева Бокова) (Sofia, 12 juli 1952) is een Bulgaarse politica en voormalig directeur-generaal van de UNESCO.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Bokova studeerde in aan het Instituut voor Internationale Betrekkingen van Moskou en aan de Universiteit van Maryland. Na haar studie bekleedde ze verschillende functies op het ministerie van Buitenlandse Zaken. In het kabinet Videnov was ze minister van Buitenlandse Zaken. Tevens was zij ambassadeur in Frankrijk en Monaco.

Van 2005 tot 2009 was ze Bulgaars ambassadeur bij de UNESCO. In oktober 2009 werd Bokova verkozen tot directeur-generaal van deze organisatie. Zij volgde Koïchiro Matsuura op. In de verkiezingen versloeg ze de Oostenrijkse Benita Ferrero-Waldner, de Ecuadoraanse diplomaat Ivonne Baki en, in de tweede ronde, de Egyptische minister van Cultuur Farouk Hosni. Deze gedoodverfde kandidaat kwam onder vuur te liggen omdat hij ooit had gedreigd Israëlische boeken te zullen verbranden.

In november 2013, tijdens UNESCO's Algemene Vergadering (37e sessie) werd Irina Bokova herkozen voor een tweede mandaat van 4 jaar als directeur generaal. Ze werd herkozen met 160 stemmen voor, 14 tegen, en één onthouding. In 2017 werd ze opgevolgd door Audrey Azoulay uit Frankrijk.

Zie de categorie Irina Bokova van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.