Isjtarpoort

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het voorste deel van de Isjtarpoort in het Pergamonmuseum, Berlijn.
Detail

De Isjtarpoort of de Poort van Isjtar (ook Ištarpoort/Ishtarpoort of Poort van Ištar/Ishtar) was een oude stadspoort van Babylon. Het voorste, lagere deel van de poort is met origineel materiaal gereconstrueerd in het Pergamonmuseum in Berlijn. Andere delen van het originele mozaïek zijn te bezichtigen in onder andere het Archeologisch museum van Istanbul. De poort was 16,5 meter hoog.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De Isjtarpoort was de achtste poort van Babylon. Hij werd in ongeveer 575 v.Chr. door koning Nebukadnezar II gebouwd aan de noordzijde van de stad. De poort was gewijd aan de Assyrische godin Isjtar, hetgeen benadrukt wordt door de vele afgebeelde madeliefjes. De poort is gedecoreerd met blauwe geglazuurde tegels met daarop mythologische beesten: sirruš en hemelstieren. Deze geglazuurde buitenlaag vormde een bescherming voor de voor weersinvloeden relatief kwetsbare achterliggende stenen. De deuren van de poort waren vermoedelijk gemaakt van cederhout.

Wereldwonder[bewerken | brontekst bewerken]

De poort werd ooit beschouwd als een van de zeven wereldwonderen, maar hij werd geschrapt ten gunste van de Pharos van Alexandrië.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Ishtar Gate van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.