Isjtarpoort

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door DarkShadowTNT (overleg | bijdragen) op 12 aug 2016 om 15:42. (Versie 47266090 van DarkShadowTNT (overleg) ongedaan gemaakt. nvm)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Bestand:Pergamon Museum Berlin 2007110.jpg
Maquette van de Isjtarpoort; alleen de voorpoort is in het Pergamonmuseum gereconstrueerd.
Het voorste deel van de Isjtarpoort in het Pergamonmuseum, Berlijn.
Detail

De Isjtarpoort of de Poort van Isjtar (ook Ištarpoort/Ishtarpoort of Poort van Ištar/Ishtar) was een oude stadspoort van Babylon. Het voorste, lagere deel van de poort is met origineel materiaal gereconstrueerd in het Pergamonmuseum in Berlijn. Andere delen van het originele mozaïek zijn te bezichtigen in onder andere het Archeologisch museum van Istanbul. De poort was 16,5 meter hoog.

Kenmerken

De Isjtarpoort was de achtste poort van Babylon. Hij werd in ongeveer 575 v.Chr. door koning Nebukadnezar II gebouwd aan de noordzijde van de stad. De poort was gewijd aan de Assyrische godin Isjtar, hetgeen benadrukt wordt door de vele afgebeelde madeliefjes. De poort is gedecoreerd met blauwe geglazuurde tegels met daarop mythologische beesten: sirruš en hemelstieren. Deze geglazuurde buitenlaag vormde een bescherming voor de voor weersinvloeden relatief kwetsbare achterliggende stenen. De deuren van de poort waren vermoedelijk gemaakt van cederhout.

Wereldwonder

De poort werd ooit beschouwd als een van de zeven wereldwonderen, maar hij werd geschrapt ten gunste van de Pharos van Alexandrië.

Trivia

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Ishtar Gate op Wikimedia Commons.