Israëlmuseum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Israel Museum)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Israëlmuseum
Israel museum.JPG
Locatie Jeruzalem, Israël
Opgericht 1965
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Israëlmuseum in Jeruzalem werd in 1965 gesticht als Israëls nationale museum. Het ligt op een heuvel in de wijk Givat Ram, vlak bij de Knesset, het Israëlische Hooggerechtshof en de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Teddy Kollek, destijds de burgemeester van Jeruzalem, was de drijvende kracht achter de vestiging van het museum.

Het complex[bewerken]

Voor het museumcomplex hebben in de late vijftiger jaren Alfred Mansfeld and Dora Gad getekend, de architectuur van de zogenaamde Shrine of the Book was van Armand Phillip Bartos en Frederick John Kiesler en het beeldenpark The Billy Rose Art Garden is ontworpen door Isamu Noguchi. Het totale complex is een voorbeeld van naoorlogse postmodernistische architectuur, bestaande uit lage, rechthoekige, paviljoens die liggen uitgespreid over de heuveltop omgeven door een netwerk van pleinen en binnenplaatsen. Het museum onderging van 2005 tot 2010 een uitgebreide renovatie, waarbij het oppervlak werd verviervoudigd. De nieuwbouw is ontworpen door prof. Zvi Efrat en zijn vrouw Meira Kowalsky, bijgestaan door de Amerikaanse ontwerper James Carpenter.

De collecties[bewerken]

Het museum huisvest een uitgebreide collectie Judaïca, Etnografica, beeldende kunst, kunst uit Afrika, Noord- en Zuid-Amerika, Oceanië en het Verre Oosten, archeologie, zeldzame manuscripten, een collectie historisch glas en beeldhouwkunst. Hieronder ook het interieur van de Tzedek ve-Shalom-synagoge uit Suriname.

Een uniek, speciaal ontworpen vleugel, de Schrijn van het Boek, huisvest de Dode Zeerollen. In 2006 ten slotte werd het Model van Jeruzalem dat op het terrein van het Holyland Hotel stond, verhuisd naar het museum. Dit model, schaal 1:50, toont het Jeruzalem van het jaar 66, kort voor de verwoesting in de Joodse oorlog. Het model werd gebouwd tussen 1964 en 1967 olv prof. Avi Yonah van de Hebrew University en sindsdien geregeld aangepast aan de nieuwste archeologische inzichten.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]