Schrijn van het Boek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Schrijn van het Boek
היכל הספר (Heikhal HaSefer)
Gezicht op de buitenzijde van de Schrijn van het Boek
Locatie Derech Ruppin 11, Jeruzalem
Coördinaten 31° 46′ NB, 35° 12′ OL
Thema Dode Zee-rollen
Huisvesting
Architect Armand Phillip Bartos, Frederick John Kiesler
Gebouwd 1965
Lid van Israel Museum
Detailkaart
Schrijn van het Boek (Jeruzalem)
Schrijn van het Boek
Officiële website
(en) Atlas Obscura-pagina
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

De Schrijn van het Boek (Engels: Shrine of the Book; Hebreeuws היכל הספר Heikhal HaSefer), een vleugel van het Israel Museum in Jeruzalem, herbergt de Dode Zee-rollen. De Dode Zeerollen zijn tussen 1947 en 1956 ontdekt in en rond de ruïnes van Qumran.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Aanvankelijk maakte men plannen om de schrijn te bouwen op de Givat Ram campus van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, naast de Nationale Bibliotheek. Zeven jaar lang waren er uitvoerige plannen gemaakt, voordat het gebouw in 1965 gebouwd kon worden. De familie van David Samuel Gottesman, een Hongaarse emigrant en weldoener, had de rollen aangeschaft en aan de staat Israël ten geschenke gegeven. De architecten waren de Joodse Amerikanen Armand Phillip Bartos (1910–2005), Frederick John Kiesler (1890–1965) en Gezer Heller. Aanvankelijk was er protest van Israëlische architecten tegen dit buitenlandse team, waarvan de leden eerder gekozen leken te zijn vanwege hun banden met Gottesman dan op grond van hun ervaring.

Symboliek[bewerken | brontekst bewerken]

De schrijn is een witte koepel en is het dak van een gebouw dat zich voor twee derde onder de grond bevindt en dat weerspiegelt in een waterpartij die eromheen is aangelegd. Een zwarte basalten muur staat met deze koepel in verbinding. De kleuren van het gebouw beelden de rol van de Oorlog van de zonen des lichts tegen de zonen der duisternis uit. De koepel beeldt de vorm uit van het kruikdeksel van de kruiken waarin de Dode Zee-rollen werden aangetroffen; de fonteinen herinneren aan de rituele wassingen.[1]

Tentoonstelling[bewerken | brontekst bewerken]

Vanwege de kwetsbaarheid van de rollen worden ze niet allemaal permanent tentoongesteld. Er is een rotatieschema; als een rol drie tot zes maanden is getoond, wordt ze tijdelijk in een speciale opslagruimte ondergebracht. In het middelpunt van de koepel bevindt zich een facsimile van de monumentale Jesajarol. In het museum bevinden zich nog andere oude Bijbelse handschriften, zoals de belangrijke Codex Aleppo.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Dit artikel is gebaseerd op een artikel uit de Engelstalige Wikipedia.
  • Anon., "Endless Cave in Jerusalem", Time magazine (April 30, 1965).
  • Meir Ronen, "Keepers of the Scrolls," The Jerusalem Post (July 24, 1997).
  • Lelke, Roland, "Der endlose Raum in Frederick Kieslers Schrein des Buches," ("The endless space in Frederick Kiesler's Shrine of the Book") (book, 187 p.) Shaker Verlag, Aachen, (1999) (German)

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Shrine of the Book van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.