It Dockumer Lokaeltsje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
It Dockumer Lokaeltsje
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1985-1988,1990,2014-
Portaal  Portaalicoon   Muziek

It Dockumer Lokaeltsje is een band uit Leeuwarden. De naam van de groep was ontleend aan een Friese "tophit" uit de jaren 60, geschreven door de toenmalige postkantoorhouder in Kootstertille, Anne van der Mark, die verhaalde van de toen al verdwenen spoorlijn tussen Dokkum en Leeuwarden (Spoorlijn Leeuwarden - Anjum (Dokkumer Lokaaltje)).

De groep ontstond in 1982 op het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden onder de naam Tropical Suicide. Deze band zong in diverse talen maar werkte ook aan Fries repertoire. In 1985 trad de groep in het Stedelijk Gymnasium op, maar nu als It Dockumer Lokaeltsje. Later volgden nog optredens voor de radio en in het VPRO-programma Jonge Helden.

It Dockumer Lokaeltsje bestaat uit Peter Sijbenga, Sytze van Essen en Fritz de Jong. Sijbenga voegde zich later bij de band Deinum De laatste twee maakten ook deel uit van de hardcoreband Lul, die verder bestond uit de twee Leeuwarders Klaas Schippers en Empee Holwerda.

In 1986 bracht de band een LP, genaamd "Wil Met U Neuken!" uit, die veel aandacht op radio en televisie kreeg van de VPRO. In 1987 verscheen "Moddergat", hun tweede LP. In 1990 verscheen "It Dockumer Totaeltsje" op CD, een verzameling van hun twee LP's en meer werk voor o.a de radio.

Sinds het begin van 2014 treedt de band weer sporadisch op.