It Dockumer Lokaeltsje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
It Dockumer Lokaeltsje
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1985-1988,1990,2014-
Genre(s) avant-punk
Label(s) Top Hole, Makkum Records
Verwante acts Lul, Deinum, Klinkhamer, Sex Ettek, Dish Hunt, Nothing
[www.lokaeltsje.com Website]
Portaal  Portaalicoon   Muziek

It Dockumer Lokaeltsje is een band uit Friesland. Puttend uit invloeden als psychobilly, cowpunk en no-wave creëerde de band een eigenzinnig geluid. De voertaal van de band is Fries. De naam is ontleend aan een boemeltreintje dat aan het begin van de twintigste eeuw reed tussen Leeuwarden en Dokkum.

Met ultrakorte liedjes over spoken, koeien, mummies en treinen liet het trio uit Leeuwarden van 1985 tot 1988 een spoor van vrolijke verwarring achter. Bouwend op de sound van bands als The Cramps en Shockabilly stelde It Dockumer Lokaeltsje zich open voor talloze invloeden: het absurdisme van de Neue Deutsche Welle. De muzikale nieuwsgierigheid van Minutemen. De structurele koppigheid van Wire.

In 1986 verscheen de succesvolle mini-LP "Wil met U neuken", die veel airplay kreeg. De legendarische Britse deejay John Peel draaide de plaat op de BBC en het VPRO-programma De Wilde Wereld nodigde de band uit voor een exclusieve radiosessie. In 1987 werd ook Moddergat - een dubbelalbum op één plak vinyl - enthousiast ontvangen. Alle elpees, demo's en radiosessie verschenen in 1990 op de cd-compilatie It Dockumer Totaeltsje.

Na een periode van intensieve samenwerking kozen de bandleden andere wegen. Gitarist Sytse J. van Essen oogstte succes met de bands Lul., Klinkhamer, Nothing en plaatjes draaiend als deejay Seed7e. Drummer Fritz de Jong maakte internationaal furore met Lul. En bassist / zanger Peter Sijbenga timmerde aan de weg met Deinum, Sex Ettek en Dish Hunt.

In 2014 begon It Dockumer Lokaeltsje weer op te treden en nieuw repertoire te schrijven. In januari 2017 nam de band achttien nieuwe nummers op, in de Sing Sing Studio te Metslawier. Deze opnames zijn in oktober 2017 uitgebracht op het album Tonger. De Friese titel verwijst naar het geluid van de donder, maar ook naar het onweer zelf.

Discografie[bewerken]

  • Wil Met U Neuken!(1987, Top Hole Records TH36, vinyl)
  • Moddergat (1987, Top Hole Records, TH43, vinyl)
  • It Dockumer Totaeltsje (1990, Top Hole Records, 994 003-2, cd)
  • Tonger(2017, Makkum Records MR 22, vinyl, cd en download)