It Dockumer Lokaeltsje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
It Dockumer Lokaeltsje
It Dockumer Lokaeltsje in Leeuwarden (2018)
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1985-1988, 1990, 2014-heden
Genre(s) avant-punk
Label(s) Top Hole, Makkum Records
Verwante acts Lul, Deinum, Klinkhamer, Sex Ettek, Dish Hunt, Nothing
Bezetting
Huidige leden Systse J. van Essen, Fritz de Jong, Peter Sijbenga
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

It Dockumer Lokaeltsje is een band uit Friesland. De naam is ontleend aan de trein die in de twintigste eeuw reed tussen Leeuwarden en Dokkum. Het repertoire van de band kent invloeden van psychobilly, cowpunk en no-wave. De band zingt uitsluitend in het Fries, en zingt vooral korte liedjes over spoken, koeien, mummies en treinen. De bandleden werkten al eerder samen in de bands Tropical Suicide (1982-1985), Grafschater (1984-1985)[1] en Friisk Husflid[2].

Het trio deed in 1986 als It Dockumer Lokaeltsje mee aan de Kleine Prijs van Sneek[3] en behaalde daar in de finale de derde plaats.[1] Daarna deed de band mee aan een wedstrijd van het VPRO-programma De Wilde Wereld, waardoor ze landelijke bekendheid verkregen. Hierop brachtten ze hun debuutalbum met de controversiële titel "Wil Met U Neuken!" uit, dat veel op de Nederlandse radio gedraaid werd. Naar aanleiding daarvan nodigde de VPRO de band uit om een radiosessie te komen spelen.[2] Daarnaast draaide de bekende Britse deejay John Peel de plaat op BBC's radiostations.

In 1987 verscheen het eveneens succesvolle dubbelalbum Moddergat. In 1990 verschenen alle elpees, demo's en een VPRO-radiosessie op de cd-compilatie It Dockumer Totaeltsje.

Na 1990 richtten de bandleden zich op andere projecten:

  • Gitarist Sytse J. van Essen richtte de bands Lul, Klinkhamer en Nothing op, en draaide plaatjes onder de deejaynaam Seed7e.
  • Drummer Fritz de Jong ging met van Essen mee naar de band Lul.
  • Bassist/Zanger Peter Sijbenga richtte de bands Deinum, Sex Ettek en Dish Hunt op, en werkte mee aan een Friestalige versie van The Who's rockopera Tommy.[4]

In 2014 kwam de band weer bijeen om op te treden en nieuwe muziek te schrijven.[5] In januari 2017 werd begonnen met de opnames van het album Tonger in de Sing Sing Studio te Metslawier, en werd uitgebracht in oktober 2017. De albumtitel verwijst zowel naar het geluid van de donder als het onweer zelf.[6]

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Wil Met U Neuken! 1987 - - -
Moddergat 1987 - - -
It Dockumer Totaeltsje 1990 - - - Compilatiealbum
Tonger 2017 - - -
Alles Is Goed 2020 - - -