Ithaka

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ιθάκη
Ithaka
Gemeente en eiland
Locatie
Eilandengroep Ionische Eilanden
Locatie Ionische Zee
Coördinaten 38°25'NB, 20°40'OL
Algemeen
Oppervlakte 96 km²
Inwoners 3180
Hoofdplaats Vathy
Hoogste punt Niritos (806 m)
Foto's

Ithaka (Grieks officieel: Δήμος Ιθάκης, Latijnse spelling Ithaca) is een van de Ionische Eilanden en een gelijknamige gemeente (dimos) die vanaf 2011 op zich eveneens een - gelijknamige - regionale eenheid (periferiaki enotita)[1] vormt[2] in de Griekse bestuurlijke regio (periferia) Ionische Eilanden.

Volgens de Odyssee van Homerus was Odysseus koning van dit eiland. Of het Homerische Ithaka overeenkomt met het huidige eiland Ithaki met de daarvan afgeleide naam (het Griekse Thiaki)[3] is onderwerp van een langdurige controverse.

De Griekse dichter Konstantínos Kaváfis schreef in 1911 het gedicht Ἰθάκη, dat gebaseerd is op de Odyssee. Het is o.a. vertaald door C. Buddingh' als Ithaca. Het thema van het gedicht is de bestemming die de reis van het leven voortbrengt: "Houd je geestesoog steeds vast op Ithaca gericht / daar te komen is je uiteindelijke doel.". De reiziger zal met hoop moeten vertrekken en aan het einde zal je ontdekken dat Ithaca je geen rijkdom meer te bieden heeft, maar "Ithaca schonk je die heerlijke reis"[4].

Het hoogste punt is de berg Niritos met 809 meter.

Het eiland had grote schade tijdens de Ionische aardbeving van 1953. Op 12 augustus vernielde een aardbeving van 7,2 op de schaal van Richter 70% van de huizen en vielen er vele doden. Een uitzondering was de villa Drakoulis die grotendeels gespaard bleef. Een belangrijk deel van de inwoners verliet het verwoeste eiland.[5]

Geboren op Ithaka[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Ithaka van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.