Itsme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

itsme (spreek uit: It's Me) is een digitale identificatie-app waarmee Belgische burgers kunnen inloggen bij de overheid, banken, verzekeraars en andere privébedrijven. De app is beschikbaar voor Android en iOS.

Met itsme is het mogelijk om identiteitsgegevens te delen, betalingen te bevestigen en digitaal te ondertekenen (gekwalificeerde elektronische handtekening volgens de Europese verordening eIDAS[1][2][3][4]).

De applicatie werd in 2017 gelanceerd door Belgian Mobile ID, een consortium van vier Belgische grootbanken: Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC, en drie telecommunicatiebedrijven: Orange Belgium, Proximus en Telenet.

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

In april 2020 telde itsme 1,8 miljoen gebruikers,[4] tegenover 1 miljoen gebruikers in juni 2019.[5] Elke maand vinden er meer dan 5 miljoen verrichtingen met itsme plaats.[4] Op 12 juni 2022 is de Belgische ‘sleutel’ om je te identificeren op internet doorgestoomd tot 6,5 miljoen gebruikers. Op termijn wil itsme in heel Europa actief zijn.[6]

De applicatie is zowel bruikbaar bij Belgische overheidsdiensten als privébedrijven uit België en Luxemburg. LuxTrust, een Luxemburgs bedrijf actief in elektronische-identiteitsbeheer en vertrouwensdiensten, integreerde de itsme-app in zijn oplossingen, zodat ook Luxemburgse burgers en bedrijven de applicatie kunnen gebruiken.[7] Sinds februari 2019 maakt de itsme-applicatie gekwalificeerde elektronische handtekeningen[8] mogelijk volgens de Europese eIDAS-regelgeving en zijn deze beschikbaar voor gebruik via verschillende platformen zoals Connective, Doccle, Isabel Group en Luxtrust.

Certificering[bewerken | brontekst bewerken]

In januari 2018 werd itsme als digitale identiteitsapp erkend door de Belgische overheid,[9][10] itsme wordt sindsdien aangeboden via het CSAM-systeem. Op Europees niveau werd de app in december 2019 erkend (betrouwbaarheidsniveau hoog volgens de Europese verordening eIDAS). Verder voldoet de applicatie aan de Europese Payment Services Directive 2,[11] de Europese Algemene verordening gegevensbescherming en aan de richtlijnen van de Financial Action Task Force on Money Laundering.[12] Ten slotte kreeg itsme een ISO 27001-certifiëring. Bijgevolg wordt de app veel gebruikt in de financiële sector.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]