Majorianus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Iulius Valerius Maiorianus)
Ga naar: navigatie, zoeken
Majorianus
Gouden solidus met de beeltenis van Majorianus.
Gouden solidus met de beeltenis van Majorianus.
Geboortedatum ca. 420
Sterfdatum 7 augustus 461
Tijdvak Ondergang van het West-Romeinse Rijk
Periode 1 april 4572 augustus 461
Voorganger Avitus
Opvolger Libius Severus
Staatsvorm Dominaat
Persoonlijke gegevens
Naam bij geboorte Iulius Valerius Maiorianus
Romeinse keizers
Portaal  Portaalicoon   Romeinse Rijk

Julius Valerius Maiorianus (ca 420-422 - 7 augustus 461), ook wel bekend als Maiorianus of Majorianus, was keizer van het West-Romeinse Rijk van 28 december 457 tot 2 augustus 461. Hij heerste aanvankelijk alleen over Italië en slaagde tijdens zijn bewind erin het Romeinse gezag te herstellen in delen van Gallië en Spanje.

Geschiedenis[bewerken]

Samen met Ricimer hadden ze gestreden onder Aetius. In die positie onderscheidde hij zich met overwinningen op de Franken en de Alemannen, o.a. in de slag bij Atrecht (448).

Na de dood van Valentinianus III ging de troon eerst naar Petronius Maximus en dan naar Avitus.

Munt van Maiorianus

Toen Avitus de soldij van de soldaten niet kon betalen, brak er opstand uit. Maiorianus en Ricimer besloten Avitus af te zetten (slag bij Placentia (456)). Als trouwe soldaten keken ze nu richting Byzantium. Helaas de Oost-Romeinse keizer Marcianus sterft (januari 457). Zijn opvolger Leo I, die geen erfopvolger is, maar een kandidaat van de magister militum van het O.R. Aspar, heeft andere ideeën, namelijk alleenheerser te worden over het Romeinse Rijk. Hij stelt Ricimer aan als patricius et magister militum en Maiorianus als magister militum, met als opdracht het West-Romeinse Rijk weer op orde te stellen.

Na zijn overwinning op de Allemannen in 458 bij de Lago Maggiore wordt hij door zijn troepen tot Keizer uitgeroepen. Nu begon de schoonmaak in Italië, Gallië, Spanje en Noord-Afrika. Een poging de Vandalen, met een grote vloot die hij had verzameld bij Cartagena, te verslaan, werd zijn vloot door een sluwe truc van Vandalenkoning Geiserik bijna geheel vernietigd. Majorianus, totaal ontredderd, keerde terug naar Italië, Ricimer liet hem gevangenzetten en op 7 augustus 461 vermoorden.

Bij het volk was hij echter vrij populair, vanwege een aantal wetten die o.a. misbruik door hoge ambtenaren tegengingen.

Externe link[bewerken]