Ivana Kobilca

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zelfportret in wit (ca. 1910), National Gallery of Slovenia, Ljubljana

Ivana Kobilca (Ljubljana, 20 december 1861 – aldaar, 4 december 1926) van een Joegoslavisch (Sloveens) kunstschilderes.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Kobilca leefde en werkte in verscheidene Europese steden, zoals Wenen, Sarajevo, Berlijn, Parijs en München. Ze was lid van de Société Nationale des Beaux-Arts te Parijs.

Kobilcas vroege werk wordt gerekend tot het realisme, met donkere kleuren. Later tendeerde ze meer naar het impressionisme en werd haar kleurgebruik lichter en fris, vaak met blauwe en roze schakeringen. Het meest bekend werd ze met haar portretten, maar ze schilderde ook stillevens met bloemen en veel stads- en plattelandstaferelen, vaak gegrepen uit het alledaagse leven van gewone mensen. Tot haar bekendste portretten behoren Kofetarica (De koffiedrinkster, 1888), Citrarica (De citerspeler), Likarice (Strijkende vrouwen, 1891), Holandsko dekle (Hollands meisje), Portret sestre Fani (Portret van zus Fani, 1889) en Poletje (Zomer, 1889).

Kobilca wordt wel beschouwd als de grootste kunstschilder uit Slovenië. Werk van haar is te vinden in vrijwel alle grote Europese musea en kunstgalerieën. Haar portret stond tot voor kort op het Sloveense bankbiljet van 5000-Tolar.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Enciklopedija Slovenije, Band 5, 1991

Weblink[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Ivana Kobilca van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.