József Rippl-Rónai

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zelfportret (1924)

József Rippl-Rónai (Kaposvár, 23 mei 1861 – aldaar, 25 november 1927) was een Hongaars kunstschilder. Hij wordt gerekend tot het symbolisme, ook wel tot het synthetisme en het postimpressionisme.

Leven en werk[bewerken]

Rippl-Rónai studeerde eerst medicijnen in Boedapest en ging in 1884 naar München, waar hij studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunst. Toen hij een studiebeurs won ging hij naar Parijs, waar hij studeerde onder Munkácsy. Vervolgens ging hij wonen in Pont-Aven. Daar sloot hij zich in 1994 zich aan bij de kunstenaarsgroepering Les Nabis, waar hij de Hongaarse Nabi werd genoemd. In 1899 trok hij in bij Aristide Maillol in Banyuls-sur-Mer. In deze periode schilderde hij veel landschappen en zeegezichten. Later maakte hij vooral veel portretten.

Aanvankelijk werd Rippl-Rónai sterk beïnvloed door het symbolisme en synthetisme van de Nabis, en schilderde hij in grote kleurvlakken met duidelijke omlijningen. Vervolgens bleef hij nadrukkelijk zoeken naar een eigen stijl en uniciteit, en doorliep daarin meerdere stijlfasen. Zo kende hij een 'zwarte periode' waarin hij vooral nachtschilderijen maakte, met grotendeels donkere oppervlaktes.

Behalve schilderen was Rippl-Rónai ook actief in de toegepaste kunst en ontwierp allerhande gebruiksvoorwerpen. Ook maakte hij glas-in-loodramen.

In 1902 keerde hij terug naar Hongarije en werd aangesteld als leraar aan de Vrije Kunsthogeschool te Boedapest. Hij overleed in 1927 in zijn geboortestad Kaposvár, waar zich thans het Rippl-Rónai museum bevindt. Diverse van zijn werken bevinden zich ook in het Musée d'Orsay te Parijs.

Galerij[bewerken]

Literatuur[bewerken]

Externe links[bewerken]