Jaap de Witte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jaap de Witte
De Witte bij de afscheidstournee Bronnen in Eindhoven
Algemene informatie
Volledige naam Jaap Schilder
Alias Jaap de Witte
Geboren Volendam, 2 juni 1953
Geboorteplaats VolendamBewerken op Wikidata
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1972–heden
Genre(s) Popmuziek, palingsound
Beroep Muzikant, tekstschrijver, componist
Instrument(en) Gitaar, piano
Label(s) Volendam Music
Act(s) 3JS
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Actief in 3JS
Functie(s) Zanger, gitarist
In deze formatie 2002–heden
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Jaap de Witte, pseudoniem van Jaap Schilder (Volendam, 2 juni 1953),[1] is een Nederlands muzikant, tekstschrijver en componist die nationaal bekend werd als lid van de Volendamse band 3JS. De Witte bespeelde gitaar en piano. Bij de 3JS was hij tevens achtergrondzanger.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Hij speelde al in de band Coffin, in Progress en later in Jen Rog. In deze bands en in het duo Veerman & Schilder speelde hij samen met Martin Veerman die ook nog meegedrumd heeft voor 3JS. Jaap Kwakman, een later 3JS-lid, had sinds 1992 een belangrijk aandeel in de revival van Jen Rog.

De Witte heeft een neurologische aandoening aan zijn hand, waardoor hij niet meer in staat is gitaar te spelen en moest stoppen met optreden met de 3JS. Hij heeft nog wel als achtergrondzanger deelgenomen aan de theatertournee Bronnen, die in januari 2013 van start ging en in april 2013 eindigde. De tournee werd aangegrepen om afscheid te nemen van de fans. Op 16 april 2013 was de laatste show. Hij heeft toen het stokje overgedragen aan zijn zoon Jan de Witte.[2] Wel blijft hij betrokken bij de 3JS: hij zal liedjes blijven schrijven en zijn collega's helpen met opnemen van nieuwe cd's.

Jaap de Witte is woonachtig in Volendam.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]