Naar inhoud springen

Jablonec nad Nisou

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Gumruch (overleg | bijdragen) op 18 sep 2019 om 21:00. (burgemeester 2019)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Jablonec nad Nisou
Gablonz an der Neisse
Gemeente in Tsjechië Vlag van Tsjechië
Vlag
Wapen
Jablonec nad Nisou (Tsjechië)
Jablonec nad Nisou
Situering
Regio (kraj) Liberec Regiovlag
District (okres) Jablonec nad Nisou
Coördinaten 50° 43′ NB, 15° 10′ OL
Algemeen
Oppervlakte 31,39 km²
Inwoners
(2018)
45.771
Politiek
Burgemeester Jiří Čeřovský [1]
Overig
Postcode(s) 466 01
Gemeentenummer 563510
Website http://www.mestojablonec.cz
Portaal  Portaalicoon   Tsjechië

Jablonec nad Nisou (Duits: Gablonz an der Neiße) is een stad in de Tsjechische regio Liberec aan de rivier Neisse. De betekenis van Jablonec nad Nisou is Appelboom aan de Neisse (Tsjechisch: jabloň = appelboom). Jablonec is de belangrijkste stad in het Isergebergte. De stad is met het naburige Liberec verbonden door een streektramlijn.

Geschiedenis

Jablonec werd gesticht in de 14e eeuw, de eerste vermelding stamt uit 1356. In Augustus 1496 is heel Jablonec afgebrand door het leger van Lausitz in de oorlog tegen George van Podiebrad (koning van Bohemen). Jablonec kreeg de status van stad op 28 maart 1866 van Frans Jozef.

In de 19e eeuw bloeide de stad op. In Jablonec geproduceerde Glasproducten en sieraden werden over heel Europa verspreid.

In oktober 1938 greep Hitler de macht in Sudetenland. Zo ook in Gablonz, want de officiële naam van de stad was nu in het Duits. De meerderheid van de inwoners was Duits. Na de Tweede Wereldoorlog werden de Duitsers uitgezet en vermoord en kwamen de Tsjechen terug naar de stad. De stad werd nu weer Jablonec genoemd. De meeste uitgezette Duitsers gingen wonen in Neugablonz in Kaufbeuren, Beieren en Enns in Opper-Oostenrijk.

Partnersteden

Geboren

Trivia

Zie de categorie Jablonec nad Nisou van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.